Premierul Italiei, Mario Draghi, a demisionat

Premierul italian Mario Draghi și-a prezentat, astăzi, demisia președintelui Sergio Mattarella, care i-a cerut să rămână în funcție ca interimar, a anunțat biroul șefului statului într-un comunicat citat de agențiile internaționale și preluat de Agerpres. În schimb, comunicatul nu a precizat dacă președintele Sergio Mattarella va dizolva acum parlamentul sau va convoca alegeri anticipate.

Mario Draghi, care se află la conducerea guvernului din februarie 2021 și ar fi trebuit să își încheie mandatul în 2023, și-a prezentat, inițial, demisia săptămâna trecută, pe 14 iulie, după ce partidul populist Mișcarea 5 Stele și-a retras sprijinul politic. În ciuda faptului că încă deținea majoritatea, premierul Mario Draghi a anunțat că își va depune demisia, întrucât guvernul său de uniune națională nu mai beneficiază de o susținere deplină.

„Încă de la primul meu discurs, cel din momentul instalării prin votul Parlamentului, eu am spus permanent că acest Executiv va merge înainte doar dacă va fi clară perspectiva de a realiza programul de guvernare pe baza căruia forţele politice au acordat încrederea. Această abordare compactă a fost fundamentală pentru a înfrunta provocările din aceste luni. Aceste condiţii nu mai există acum”, a argumentat Mario Draghi demisia sa.

Însă, preşedintele Sergio Mattarella i-a refuzat demisia, cerându-i să revină în parlament pentru a vedea dacă mai îndeplinește sau nu condițiile de întrunire a majorității. Într-o ultimă încercare de a coagula coaliția de partide aflate la putere în Italia și a-și continua astfel mandatul, evitând totodată și alegerile anticipate, Mario Draghi a venit, miercuri, în parlament, solicitând reînnoirea votului de încredere.

Deși a întrunit cel mai mare număr de voturi pentru a rămâne la guvernare – 95 de voturi pentru și 39 împotrivă – premierul Mario Draghi a decis să renunțe la funcție, deoarece, nici de această dată, nu a obținut aprobarea generală a coaliţiei de uniune naţională. Forza Italia (FI), formaţiunea conservatoare a fostului președinte Silvio Berlusconi, Liga, formaţiunea de extremă dreapta a lui Matteo Salvini, şi Mişcarea 5 Stele (M5S), formaţiunea populistă a lui Giuseppe Conte, au decis să nu îi mai acorde sprijinul politic, prin neparticiparea la votul din Senat.

Demisia lui Mario Draghi aruncă Italia într-o criză politică. Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, ar urma să convoace, conform Constituției țării, toate partidele parlamentare pentru consultări şi va decide dacă va încerca să obţină o majoritate pentru un nou guvern sau va convoca direct alegeri parlamentare anticipate. Scenariul alegerilor anticipate, care ar urma să fie declanșate în octombrie, este considerat cel mai previzibil, dat fiind faptul că este susținut de un număr mare de partide aflate în opoziție.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii