Premierul italian Mario Draghi a demisionat

Premierul italian Mario Draghi și-a prezentat demisia după ce partenerul de coaliție populist „5 Stelle” și-a retras sprijinul într-un vot de încredere.

Fostul șef al Băncii Centrale Europene a condus un guvern de coaliție de unitate largă– care include partide de dreapta, stânga, centru și Mișcarea populistă „5 Stelle” – ce a fost conceput pentru a ajuta Italia să se recupereze după pandemia de coronavirus.

Draghi, în vârstă de 74 de ani, a mers la Palatul Quirinale din Roma pentru a se întâlni cu președintele Sergio Mattarella și a-și prezenta demisia, dar Mattarella, arbitrul suprem în politica italiană, l-a îndemnat să se regândească.Mattarella i-a cerut lui Draghi, care este un tehnocrat neales, să se adreseze parlamentului pentru a avea o imagine mai clară a situației politice.

Mattarella l-a invitat pe Draghi să se întoarcă în Parlament săptămâna viitoare, o solicitare care va declanșa zile de negocieri în spatele partidelor și va duce potențial la o oarecare pace – sau o ruptură mai decisivă.

Draghi a fost timp de 17 luni o forță unificatoare rară în politica italiană, având un sprijin larg de la partidele de stânga până la cele de dreapta. Cu toate acestea, această unitate s-a diminuat pe măsură ce preocupările legate de pandemie au fost înlocuite de inflație, secetă record și război în Europa.

Premierul va ține miercuri un discurs în Parlament, dar nu este încă clar dacă acesta va implica un vot de încredere. Dacă nu reușește să îmbine suficient sprijin pentru a-și duce la bun sfârșit reformele economice, Mattarella ar putea retrage parlamentul, pregătind terenul pentru alegeri anticipate la sfârșitul lunii septembrie.

În prezent, mandatul parlamentului urmează să expire în primăvara anului 2023.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii