Irlanda salută disponibilitatea noului premier britanic de a soluţiona diferendul privind Irlanda de Nord

Premierul irlandez, Micheal Martin, s-a declarat miercuri încurajat de declaraţiile omologului britanic, Liz Truss, care şi-a exprimat dorinţa ca problemele legate de Protocolul post-Brexit privind Irlanda de Nord să fie rezolvate prin negocieri, transmite dpa, potrivit Agerpres.

În cadrul unui eveniment la Dublin, Michael Martin a declarat că aşteaptă să aibă o întrevedere cu prim-ministrul britanic, Liz Truss, în următoarele zile, pe această temă. „Sunt încurajat de comentariile prim-ministrului, conform căror abordarea ei preferată cu privire la Protocol este ca acesta să fie rezolvat prin negociere. Este cu siguranţă şi punctul nostru de vedere şi cel al Uniunii Europene”, a declarat premierul irlandez.

Liz Truss a declarat, miercuri, în discursul pe care l-a susținut în Camera Comunelor că este în favoarea unei soluţii negociate la problemele Protocolului referitor la Irlanda de Nord.

Protocolul a fost convenit în comun de Londra şi Uniunea Europeană, ca parte a acordului de retragere a Marii Britanii din blocul comunitar. Însă, Marea Britanie pregăteşte în prezent un proiect de lege, care intenționează să modifice unilateral acest protocol privind Irlanda de Nord.

În mandatul său de ministru de externe în guvernul condus de Boris Johnson, Liz Truss a prezentat, în luna iunie, pentru prima dată această propunere legislativă, care viza denunţarea unilaterală a protocolului nord-irlandez.

În sprijinul demersului de soluționare a problemelor protocolului nord-irlandez, și preşedintele american, Joe Biden, a purtat o primă conversație telefonică, cu Liz Truss, la scurt timp de la numirea oficială în funcția de premier şi au căzut de acord asupra importanţei protejării păcii în Irlanda de Nord, în speță prin păstrarea Acordului din Vinerea Mare – care stă la baza acestui protocol și care a pus capăt, în 1998, unui conflict de 30 de ani în Irlanda de Nord, între loialişti ai Coroanei britanice şi republicani favorabili reunificării Irlandei.

Protocolul nord-irlandez – parte a acordului Brexit – prevede, în principal, dispoziții vamale pentru Irlanda de Nord. Pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între provincia Irlanda de Nord şi Republica Irlanda (ţară membră a Uniunii Europene) – fapt care ar ameninţa, astfel, Acordul din Vinerea Mare – controalele vamale se efectuează în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *