Premierul Greciei promite să repare căile ferate, după accidentul feroviar

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis și-a cerut scuze joi pentru accidentul de tren care a provocat moartea a 57 de persoane, promițând să remedieze deficiențele de lungă durată din sectorul feroviar și să sprijine familiile victimelor, în timp ce protestele antiguvernamentale au continuat.

Un tren de pasageri cu 350 de persoane la bord, majoritatea studenți universitari, s-a ciocnit cu un tren de marfă în apropierea orașului Larissa, în centrul Greciei, la 28 februarie, în cea mai mortală catastrofă feroviară din țară.

„Vreau să reiterez scuzele publice în numele celor care au condus țara de-a lungul anilor și, în principal, personal”, a declarat Mitsotakis în timpul unei ședințe de guvern. „Îmi asum responsabilitatea”.

Accidentul a stârnit indignarea publică și proteste împotriva guvernului conservator și a unui sistem politic care a ignorat în mod repetat apelurile sindicatelor feroviare de a instala și întreține sisteme digitale de siguranță și de a angaja mai mult personal.

„Am fi putut fi acolo, am fi putut fi în același tren”, a declarat Aria Laska, în vârstă de 23 de ani, pentru Reuters. „Nu putem să stăm și să lăsăm să treacă asta ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic”.

Miercuri, zeci de mii de persoane s-au adunat la Atena și în alte orașe din Grecia, în cele mai mari demonstrații de stradă cu care s-a confruntat guvernul de când a fost ales în 2019. Guvernul plănuia să convoace alegeri în următoarele săptămâni, deoarece mandatul său se încheie în iulie. Acesta a recunoscut deficiențele datorate investițiilor insuficiente și neglijenței – o moștenire a crizei datoriilor din Grecia – dar a dat vina pentru accident în principal pe eroarea umană.

Șeful de gară care se afla la datorie în momentul accidentului a fost încarcerat în așteptarea procesului. Alți trei lucrători feroviari au fost reținuți și acuzați că au perturbat transportul public, ceea ce a dus la decese, a raportat agenția de știri semi-statală Athens News Agency.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *