Premierul Bulgariei respinge ultimatumul Rusiei și își prezintă potențialul succesor

Premierul demisionar al Bulgariei, Kiril Petkov, a respins un ultimatum rusesc de a reveni asupra deciziei de expulzare a 70 de membri ai personalului diplomatic rus până vineri la prânz și l-a numit pe ministrul de finanțe al țării ca posibil succesor al său.

Premierul Bulgariei ignoră cererea Rusiei

Națiunea balcanică, stat membru al UE și NATO și cândva un aliat apropiat al Rusiei, a fost zguduită în ultimele zile de tulburări politice, în urma cărora parlamentul a votat săptămâna trecută o moțiune de cenzură împotriva guvernului de coaliție, iar Petkov a anunțat săptămâna aceasta expulzarea rușilor din motive de spionaj. Rusia a reacționat joi printr-un ultimatum care includea amenințarea de a închide ambasada Rusiei dacă Sofia nu anulează expulzările, o măsură condamnată vineri de UE ca fiind nejustificată. Într-o declarație video, Petkov a declarat că comportamentul Rusiei este inacceptabil.

„Nu vom permite Bulgariei să ia o cale greșită. Nu vom permite diplomaților străini să dea ultimatumuri statului bulgar (pentru a se conforma cererilor lor) până la prânz”, a declarat el.

Cine a fost propus succesor

Anunțând că partidul său centrist PP îl va nominaliza pe ministrul de finanțe Assen Vassilev pentru a deveni următorul prim-ministru al țării, el a făcut apel, de asemenea, la toți partenerii săi de coaliție să susțină demersul partidului său de a eradica corupția generalizată și de a depune eforturi pentru creșterea veniturilor. Disputa diplomatică cu Rusia a fracturat guvernul după ce unul dintre aliații coaliției, socialiștii, a declarat că nu va susține un nou guvern condus de Petkov.

Socialiștii, care în mod tradițional au fost mai prietenoși cu Moscova, au declarat că sunt supărați de decizia lui Petkov de a-i expulza pe ruși. Anterior, vineri, aceștia au cerut parlamentului să voteze revocarea expulzărilor pentru a salva legăturile diplomatice cu Moscova. Cel mai mare partid de opoziție, GERB, de centru-dreapta, a declarat că susține expulzările.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii