Noul premier britanic va prezenta planul energetic, excluzând impozitul pe profit

Prim-ministrul britanic Liz Truss a declarat că va prezenta joi planurile de abordare a creșterii facturilor la energie, dar că nu va impune o nouă taxă pe profit pentru producătorii de energie, urmând ca împrumuturile să crească pentru a finanța această intervenție costisitoare.

Truss, numită marți prim-ministru, a promis acțiuni imediate pentru a aborda una dintre cele mai mari provocări pentru un nou lider din istoria postbelică, inclusiv creșterea facturilor la energie, o recesiune iminentă și conflicte industriale.

Liz Truss va prezenta joi planul energetic

Ea a prezidat miercuri o reuniune a noului său cabinet înainte de a-și face debutul parlamentar ca lider al Partidului Conservator, confruntându-se cu liderul Partidului Laburist din opoziție, Keir Starmer, în cadrul întrebărilor primului ministru din parlament.

„Sunt împotriva unei taxe pe profit. Cred că este un lucru greșit să descurajezi companiile să investească în Regatul Unit”, a declarat Truss în fața parlamentarilor, precizând că va anunța mai multe detalii joi.

O sursă familiarizată cu situația a declarat pentru Reuters că Truss ia în considerare înghețarea facturilor la energie într-un plan care ar putea costa spre 100 de miliarde de lire sterline, depășind schema de scutire COVID-19.

Fostul prim-ministru Boris Johnson a anunțat în luna mai o taxă excepțională „temporară și țintită” pentru producătorii de energie, dar laburiștii au declarat că taxa ar trebui prelungită. Noul ministru de finanțe Kwasi Kwarteng le-a spus liderilor de afaceri că împrumuturile vor fi mai mari pe termen scurt pentru a oferi sprijin gospodăriilor și întreprinderilor.

„Primul ministru și cu mine ne-am angajat să luăm măsuri decisive pentru a ajuta poporul britanic acum, urmărind în același timp o agendă pro-creștere fără jenă. Trebuie să fim decisivi și să facem lucrurile diferit. Asta înseamnă să ne concentrăm fără încetare asupra modului în care deblocăm investițiile în afaceri și creștem dimensiunea economiei britanice, mai degrabă decât asupra modului în care redistribuim ceea ce a rămas”, a declarat Kwarteng.

Investitorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la amploarea împrumuturilor suplimentare pe care guvernul va trebui probabil să le efectueze pentru a finanța schema de sprijin și reducerile de taxe promise de Truss în timpul campaniei sale de conducere. Luna aceasta, lira sterlină s-a scufundat la minimele ultimilor doi ani și jumătate față de dolar, în timp ce datoria guvernamentală britanică cu scadență lungă a scăzut marți cel mai mult de la începutul pandemiei COVID-19, adăugându-se la o cădere recentă.

Facebook

Comentarii

71 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *