Premierul britanic, Liz Truss, a demisionat

Într-o declaraţie dată astăzi în faţa biroului de la Downing Street 10, premierul britanic Liz Truss a anunţat că va demisiona, admițând că nu poate onora promisiunile făcute când, în urma demisiei predecesorului ei, Boris Johnson, a candidat pentru conducerea Partidului Conservator britanic.

Anunţarea unui program economic care era bazat pe reducerea fiscalităţii a bulversat pieţele, provocând o vânzare masivă de lire sterline şi obligaţiuni de stat britanice, de unde a rezultat prăbuşirea cursurilor monedei şi titlurilor respective. Acest fapt a generat tensiuni în interiorul Partidului Conservator, unde şefa guvernului s-a văzut tot mai contestată.

”Recunosc aşadar, dată fiind situaţia, că nu pot continua mandatul cu care am fost aleasă de Partidul Conservator”, a mai spus Truss, precizând că, până săptămâna viitoare, va fi definitivat procesul de alegere a viitorului lider conservator.

Până când acesta va fi desemnat – în urma alegerilor interne din cadrul formaţiunii – Liz Truss va rămâne prim-ministru interimar.

Noul prim-ministru, anunțat până la 28 octombrie

Liz Truss a fost învestită prim-ministru în urmă cu numai 45 de zile, în urma demisiei sale devenind premierul cu cel mai scurt mandat din istoria Regatului Unit. Este și ultimul premier britanic care a fost primit de regina Elisabeta a II-a, pe 6 septembrie, înainte ca suverana Regatului Unit să se stingă de viață două zile mai târziu, pe 8 septembrie.

Jeremy Hunt, ministru al finanțelor, recent numit de Truss și considerat favorit la șefia Partidului Conservator, a confirmat că nu va candida pentru a fi următorul lider al formațiunii și prim-ministru al Regatului Unit, relatează BBC.

În schimb, Rishi Sunak – fost ministru al Finanțelor în guvernul condus de Boris Johnson și contracandidatul lui Liz Truss în campania pentru conducerea Partidului Conservator din luna septembrie – este anunțat drept unul dintre candidații aflați în cursa pentru următorul prim-ministru britanic.

Potrivit publicaţiei The Times, fostul premier conservator Boris Johnson ar urma să candideze din nou. 

Înlocuirea lui Liz Truss în funcția de prim-ministru și lider al Partidului Conservator ar trebui să se încheie până la 28 octombrie, a declarat, astăzi, Graham Brady, președintele Comitetului 1922 al Partidului Conservator.

”Va fi posibil să realizăm scrutinul şi să finalizăm alegerea până vineri, 28 octombrie”, a indicat Brady, deşi procesul în urma căruia Liz Truss a fost desemnată premier – la care au participat cei circa 170.000 de membri ai partidului – a durat două luni.

Facebook

Comentarii

66 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *