Preluarea de către americani a unei firme nucleare franceze stârnește îngrijorări la Paris

Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, are o nouă ocazie de a se certa cu Washingtonul, deoarece un caz sensibil de verificare a investițiilor este pe cale să ajungă pe biroul său, relatează POLITICO.

Guvernul francez vrea să împiedice ca furnizorul de piese pentru submarine nucleare Segault să cadă în mâinile americanilor, chiar în momentul în care Franța și SUA se confruntă cu noi tensiuni în legătură cu Legea privind reducerea inflației, un pachet de 369 de miliarde de dolari de subvenții ecologice și scutiri de taxe pe care Parisul și Bruxelles-ul l-au criticat ca fiind o măsură protecționistă care încalcă normele comerciale globale.

Cele două țări au cunoscut în ultimii ani un flux și reflux al tensiunilor care au atins niveluri îngrijorătoare în 2021, când SUA au înfuriat Franța prin „furtul” unui contract de submarine de mai multe miliarde de euro pe care Parisul îl semnase cu Canberra.

Acum, preluarea de către americani a micii companii cu sediul în Franța, cu mai puțin de 100 de angajați, care era practic necunoscută de majoritatea francezilor până acum câteva săptămâni, se transformă într-un test al ambițiilor de suveranitate industrială ale Franței.

Actualul proprietar al Segault, grupul canadian de supape industriale Velan, va fi cumpărat de gigantul american Flowserve, în cadrul unei tranzacții de preluare anunțate la începutul acestui an. Segault furnizează componente pentru submarinele cu propulsie nucleară făcute de constructorul naval de stat Naval Group și produce, de asemenea, supape industriale care sunt utilizate pe portavionul Charles de Gaulle, nava amiral a Franței.

Dacă afacerea va fi finalizată, Segault va deveni controlată de americani, ceea ce va ridica îngrijorări în sălile puterii de la Paris că Washingtonul va avea astfel acces la tehnologia strategică franceză.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *