Predoiu: Vizele de flotant, în creștere cu 112% față de alegerile trecute

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, astăzi, că la nivel naţional există o creştere cu 112% a cererilor pentru obţinerea de vize de flotant, faţă de alegerile de acum patru ani, transmite Agerpres.

„În ţară procentul este cu 112% mai mare decât la alegerile precedente. Sunt judeţe care au cifre record. Vreau să subliniez că, potrivit legii, organele de poliţie efectuează verificări atunci când sunt sesizate”, a spus Cătălin Predoiu.

El a precizat că până acum au fost transmise poliţiei 7.261 de solicitări privind 6.879 de persoane şi s-au constatat nereguli în legătură cu 451 de persoane, respectiv 6,6% dintre cazurile verificate.

„Deci fenomenul există (…). V-am spus-o şi data trecută, v-o spun şi acum. Văd că nu mai sunt reclamaţii legate de fenomen, dar el a crescut”, a adăugat ministrul de Interne, la întâlnirea cu prefecții.

Potrivit ordonanței privind comasarea alegerilor, românii care locuiesc în altă localitate față de adresa din buletin și vor să voteze au nevoie de viză de flotant.

Pentru alegerile europarlamentare și locale s-a modificat termenul: viza de flotant se elibera înainte cu 6 luni, dar acum termenul este de 60 de zile până la alegeri.

Termenul limită pentru obținerea vizei de flotant a fost data de 10 aprilie.

La alegerile trecute, alegătorii cu vize de flotant au fost un adevărat fenomen, la nivelul țării. Numărul flotanților a început să crească, subit, în preajma alegerilor, existând situații de localități – cele mai multe din mediul rural – care și-au crescut numărul locuitorilor stabili și cu 25%.

Presa a relatat că, în realitate, flontanții nu locuiau la adresele respective, dar erau aduși în localitate – de multe ori cu mașinile puse la dispoziție de candidați – pentru a vota, inclinând balanța spre un anume candidat.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *