Telecomunicații: Comisia Europeană va investiga fuziunea Orange cu o companie spaniolă

Autoritatea de concurență a UE a lansat luni o investigație pentru a stabili dacă fuziunea dintre Orange și MasMovil din Spania încalcă Regulamentul UE privind concentrările economice.

În urma solicitărilor de consolidare de la marii operatori, ancheta este considerată un caz care ar putea stabili un precedent în care Comisia Europeană ar putea să adopte o poziție mai puțin dură față de fuziunile din sectorul telecomunicațiilor.

Cele două firme de telecomunicații sunt în prezent al doilea și al patrulea cel mai mare operator de telefonie mobilă de pe piața spaniolă, iar fuziunea, care a fost anunțată în iulie 2022, le-ar ridica pe primul loc față de celălalt concurent, compania Telefonica.

Altfel spus, fuziunea ar reduce numărul principalilor operatori de rețea de la patru, la trei, eliminând un principal concurent, acțiune care potrivit Comisiei, ar putea aduce costuri mai mari și servicii mai slabe pentru clienții spanioli.

Faza preliminară a anchetei UE a scos la iveală o serie de preocupări inițiale, inclusiv posibilitatea ca fuziunea a doi rivali feroce să afecteze accesul la internet fix, furnizarea cu amănuntul a serviciilor mobile și pachetele multiplay care combină servicii fixe și mobile.

Comisia este îngrijorată de faptul că societatea creată prin fuziune va avea capacitatea și motivația de a limita accesul la rețelele mobile ale operatorilor virtuali sau firmelor de telecomunicații care nu dețin infrastructură de rețea, dar o utilizează prin acorduri contractuale cu operatorii de rețea.

Cazul Orange-MasMovil nu este relevant doar pentru Spania. Acesta ar putea să ofere un precedent pentru întreaga piață europeană de telecomunicații, unde marii operatori au făcut eforturi pentru o consolidare mai mare a sectorului despre care aceștia susțin că este afectat de o concurență excesivă care duce la marje de profit scăzute care nu stimulează investițiile.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *