Portugalia: Italia ar putea asigura noua legătură de gaz a Peninsulei Iberice cu Europa Centrală

Portugalia a anunțat marți că aprovizionarea cu gaze către țările din Europa Centrală necesită o interconectare mai strânsă cu Peninsula Iberică. Aceasta, dacă nu va fi posibilă prin Franța, ar trebui să treacă prin Italia.

Spania și Portugalia au capacități mari de import de gaze prin terminalele lor de gaz natural lichefiat, care ar putea fi utilizate pentru a furniza Europei centrale conexiuni suplimentare de conducte, cum ar fi cea planificată pentru traversarea Pirineilor între Spania și Franța, numită Midcat.

Cu toate acestea, președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că se opune proiectului Midcat, deoarece „capacitatea celor două gazoducte existente peste Pirinei a fost subutilizată și fluxurile de gaze se îndreaptă în principal în direcția Spaniei”.

Ministrul portughez al mediului, Duarte Cordeiro, a spus că „aceasta este o chestiune europeană, nu o problemă bilaterală între țări”, adăugând că găsirea unei soluții este crucială.

„Suntem puțin agnostici în ceea ce privește soluțiile… dacă soluția nu va veni din partea Franței va veni din partea Italiei. Dacă trebuie găsite soluții, soluția va fi Italia”, a declarat acesta pentru Reuters.

Cordeiro a spus că Portugalia a vorbit deja cu guvernul italian despre o conductă mult mai lungă care să conecteze rețeaua spaniolă la cea a Italiei prin Marea Mediterană.

Cancelarul german Olaf Scholz a susținut luna trecută construcția unei conducte din Portugalia prin Spania și Franța până în Europa Centrală pentru a înlătura dependența Europei de gazul rusesc.

Cordeiro a spus că Iberia ar putea fi o alternativă la gazul rusesc pentru Europa Centrală și, „în viitor, având în vedere acceptiunea mai mare a surselor regenerabile, cu prețuri mai mici, aceasta ar putea fi o soluție alternativă pentru furnizarea gazelor regenerabile”, precum hidrogenul.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *