Populația planetei ajunge azi la 8 miliarde de locuitori

Se estimează că populația globală ajunge la 8 miliarde de locuitori azi, 15 noiembrie.

Potrivit World Population Prospects 2022, India va detrona China, care deține în prezent titlul de cea mai populată țară din lume, în 2023.

„Ziua Mondială a Populației din acest an se încadrează într-un an de hotar, când anticipăm nașterea celui de-al optulea miliard de locuitor al Pământului. Aceasta este o ocazie de a sărbători diversitatea noastră, de a ne recunoaște umanitatea comună și de a ne minuna de progresele în domeniul sănătății care au prelungit durata de viață și au redus dramatic ratele mortalității materne și infantile”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres.”

„În același timp, este o reamintire a responsabilității noastre comune de a avea grijă de planeta noastră și un moment pentru a reflecta asupra locurilor în care încă nu ne îndeplinim angajamentele unul față de celălalt”, a adăugat el.

Populația globală crește în cel mai lent ritm din 1950, acesta scăzând sub 1% în 2020.

Cele mai recente previziuni ale Națiunilor Unite sugerează că populația lumii ar putea ajunge la aproximativ 8,5 miliarde în 2030 și 9,7 miliarde în 2050. Aceștia au estimat, de asemenea, că populația planetei va atinge un maxim de aproximativ 10,4 miliarde de oameni în anii 2080 și va rămâne la acest nivel până în 2100.

World Population Prospects 2022 afirmă, de asemenea, că fertilitatea a scăzut considerabil în ultimele decenii în mai multe țări.

Astăzi, două treimi din populația globală trăiește într-o țară sau zonă în care fertilitatea pe parcursul vieții este sub 2,1 nașteri per femeie, aproximativ nivelul necesar pentru o creștere zero pe termen lung pentru o populație cu mortalitate scăzută.

Se estimează că populațiile din 61 de țări sau zone vor scădea cu 1% sau mai mult între 2022 și 2050, din cauza nivelurilor scăzute susținute de fertilitate și, în unele cazuri, a ratelor ridicate de emigrare.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *