Populația Europei se va înjumătăți

Populația Europei se va înjumătăți în acest secol, deoarece creșterea prețurilor locuințelor combinată cu consecințele blocajelor post Covid forțează cuplurile să aibă tot mai puțini copii.

Continentul european ar putea suferi o pierdere de aproximativ 350 de milioane de oameni până la sfârșitul secolului 21, potrivit economistului James Pomeroy de la Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC), o scădere uriașă în comparație cu populația ce însumează peste 700 de milioane de locuitori în prezent.

Acesta a declarat că: „În timp ce dezvoltarea economică scade în mod obișnuit ratele fertilității, pe piețele dezvoltate există unele dovezi că ratele fertilității sunt diminuate de prețurile ridicate ale locuințelor, deoarece cuplurile își amână primul copil și pentru că oamenii tind să se căsătorească mai târziu, dar și pentru că aceștia trebuie să economisească mult mai mult timp pentru a cumpăra o casă care poate găzdui o familie.”

Această problemă s-a accentuat și din cauza pandemiei care a determinat o cerere uriașă pentru proprietăți mai spațioase, fapt ce a generat automat o scumpire a caselor potrivite pentru o familie în țările dezvoltate.

 „Având în vedere evoluția prețurilor locuințelor în ultimii câțiva ani, acest lucru se adaugă deja la prețurile foarte ridicate ale locuințelor, în special în raport cu veniturile care nu pot face față inflației.

Între timp, costul vieții crește rapid în întreaga Europă, deoarece distorsiunile post-pandemice ale economiei se combină cu invazia Rusiei în Ucraina, care a dublat inflația în cea mai mare parte din Europa.

Cuplurile care se gândesc să întemeieze o familie s-ar putea gândi de două ori înainte de a lua o astfel de decizie”, având în vedere cheltuielile aferente creșterii unui copil și presiunea tot mai mare asupra finanțelor lor, a declarat Pomeroy.

Dacă tendințele actuale continuă, acesta se așteaptă ca populația globală să-și atingă maximul încă din 2043, cu patru decenii mai devreme decât previziunile Națiunilor Unite, chiar și după ce organizația și-a redus previziunile privind rata fertilităţii.

Acest lucru va avea ca rezultat o creștere mai lentă a economiei globale și provocări tot mai dificile pentru finanțele publice, deoarece mai puțini lucrători tineri vor plăti impozite pentru a finanța serviciile necesare cetățenilor în vârstă, a spus HSBC.

Acesta a adăugat că acest lucru ar duce, de asemenea, la datorii guvernamentale „mai nesustenabile”, deoarece mai puțini oameni vor lucra pentru a plăti taxele ce vor acoperi grămezile tot mai mari de împrumuturi.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *