Populația Chinei se micșorează pentru prima dată în 60 de ani

Datele oficiale, publicate marți, au arătat că populația Chinei a înregistrat o scădere anul trecut pentru prima dată în mai bine de șase decenii.

Națiunea de 1,4 miliarde a înregistrat o rată natalității ce a atins minime record pe măsură ce forța de muncă îmbătrânește. Analiștii avertizează că acest declin rapid ar putea împiedica creșterea economică și ar putea pune o presiune uriață pe bugetul țării.

Biroul Național de Statistică (BNS) din Beijing a raportat că populația Chinei a fost de 1.411.750.000 de locuitori la sfârșitul anului 2022, în scădere cu 850.000 de persoane față de sfârșitul anului precedent.

Numărul nașterilor a fost de 9,56 milioane, a spus BNS, în timp ce numărul deceselor a fost de 10,41 milioane.

Ultima dată când populația Chinei a înregistrat o scădere a fost în 1960, când țara s-a luptat cu cea mai mare foamete din istoria sa modernă, cauzată de politica agricolă dezastruoasă a lui Mao Zedong cunoscută sub numele de „Marele Salt Înainte”.

China a pus capăt „politicii unui singur copil” -impusă în anii 1980 din cauza temerilor de suprapopulare – în 2016 și a început să permită cuplurilor să aibă trei copii în 2021. Cu toate acestea, acest lucru nu a reușit să inverseze declinul demografic.

Declinul se datorează creșterii costului vieții, precum și unui număr tot mai mare de femei care își doresc studii superioare.

De asemenea, chinezii „s-au obișnuit cu o familie mică din cauza politicii unui singur copil”, a declarat pentru Agence France-Presse Xiujian Peng, cercetător la Universitatea Victoria din Australia.

Facebook

Comentarii

84 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *