Polonia: Suntem pregătiți să găzduim arsenalele nucleare ale NATO

Polonia se declară dispusă să primească arme nucleare pe teritoriul său, în cazul în care aliații săi din cadrul NATO decid să întărească flancul estic al alianței. Declarația a fost făcută de președintele polonez, Andrzej Duda, într-un interviu recent acordat cotidianului polonez Fakt și preluat de agențiile internaționale de presă.

Duda a subliniat că această posibilitate a fost discutată de ceva vreme între Varșovia și Washington în contextul desfășurării de noi arsenale de către Rusia în regiunea Kaliningrad și în Belarus, iar Polonia este pregătită să coopereze în acest sens pentru întărirea securității flancului estic al NATO.

Cu toate acestea, rivalul politic al lui Duda, premierul Donald Tusk, și-a exprimat dorința de a înțelege în profunzime circumstanțele care l-au determinat pe președinte să facă această declarație. Tusk a subliniat importanța analizării riguroase a oricărei inițiative în acest domeniu.

Constituția poloneză stabilește că președintele este comandantul suprem al forțelor armate și că acțiunile sale în domeniul politicii externe trebuie să fie în colaborare strânsă cu primul ministru și cu miniștrii responsabili.

În final, Tusk a declarat că așteaptă cu nerăbdare o întâlnire cu președintele Duda pentru a discuta mai detaliat această chestiune.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *