Polonia și Ungaria, printre țările care nu și-au trimis miniștrii de Externe la Kiev

Toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au trimis reprezentanţi la Kiev la reuniunea miniştrilor de Externe din Uniune, declară un oficial european pentru CNN, potrivit News.ro.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunţat astăzi că toţi miniştrii de Externe din UE aveau să participe la reuniune. Însă doar 23 dintre Cei 27 şi-au trimis miniştrii de Externe.

Potrivit CNN, la Kiev sunt prezenţi şefii diplomaţiilor din Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia şi Spania.

Letonia şi Suedia sunt reprezentate prin secretari de stat. Polonia participă, de asemenea, prin prezenţa unui adjunct al ministrului de Externe, iar Ungaria printr-un adjunct al unui secretar de stat.

Polonia și Ungaria au avut, în ultima vreme, divergențe cu Ucraina, pe tema exporturilor de cereale. Ambele țări au susținut că vor introduce un embargou unilateral asupra cerealelor provenite din Ucraina, dacă UE nu va lua această măsură.

În cele din urmă, s-a convenit asupra unui sistem de licențiere a cerealelor ucrainene, sistem pe care Ucraina l-a prezentat în termen de 10 zile. La platforma de coordonare, care a fost organizată la Bruxelles de către Comisia Europeană, Polonia și Ungaria nu au participat.

Celelalte trei țări est-europene – România, Bulgaria și Slovacia – au acceptat sistemul de licențiere a cerealelor din Ucraina, ce va înlocui embargoul asupra exporturilor de grâne ucrainene, care a expirat la data de 15 septembrie.

Blocul european s-a reunit în capitala Ucrainei pentru a-şi reafirma susţinerea Kievului împotriva invaziei ruse.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *