Cinci state est-europene forțează interzicerea accesului rușilor în UE

Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și Finlanda, membre ale Uniunii Europene, care au graniță cu Rusia, iar putea împiedica pe turiștii ruși să mai intre în țările lor, dacă UE nu va adopta o interdicție la nivelul întregii Uniuni, a declarat marți ministrul de externe lituanian.

Țările baltice vor să interzică turiștii ruși

Unele state membre ale UE învecinate cu Rusia interzic deja cererile de viză rusești sau limitează vizele eliberate de propriile servicii, dar nu există o interdicție la nivelul UE.

„Am vorbit cu miniștrii din toate aceste țări. Nu văd multe diferențe din punct de vedere politic. Turiștii ruși nu ar trebui să se afle în Uniunea Europeană. Țara lor întreprinde un genocid”, a declarat Gabrielius Landsbergis reporterilor la Vilnius.

Această problemă va fi discutată în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE, care va avea loc la Praga la 31 august, în timp ce blocul celor 27 de state membre se gândește dacă să adopte o poziție unitară privind vizele pe termen scurt pentru rușii obișnuiți.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Occidentului să-și închidă granițele pentru ruși, declarând pentru Washington Post că aceștia ar trebui „să trăiască în propria lor lume până când își vor schimba filosofia”. Kremlinul, furios, a reacționat calificând apelul Kievului drept „irațional” și a promis represalii.

Statele din estul UE nu mai eliberează vize pentru ruși

Țările din estul UE, Letonia, Lituania și Polonia, au încetat să mai elibereze noi vize turistice pentru ruși imediat ce forțele Kremlinului au invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie. Estonia a făcut un pas mai departe, interzicând intrarea rușilor cu vize eliberate de serviciile sale. De asemenea, aceasta are în vedere oprirea rușilor care au vize eliberate de alte state UE.

Finlanda, care are cea mai lungă graniță din Europa cu Rusia, va reduce de la 1 septembrie numărul de cereri de vize turistice rusești tratate la doar 10% din cele 1.000 primite în mod obișnuit pe zi. O interdicție categorică bazată pe naționalitatea solicitantului este imposibilă în conformitate cu legislația finlandeză.

Această măsură va avea un impact. Din cauza sancțiunilor UE care închid spațiul aerian european pentru zborurile din Rusia, rușii au apelat masiv la călătorii pe uscat prin Finlanda pentru a ajunge în alte țări europene. Cetățenii ruși care călătoresc în scop de agrement folosesc vize Schengen valabile în mod normal în 26 de țări din UE și în țările vecine, inclusiv Elveția și Norvegia. Aceste vize permit, de obicei, șederi de până la 90 de zile pe o perioadă de 180 de zile. Anul trecut, cele 26 de țări au primit aproximativ trei milioane de cereri de vize Schengen. Rușii au constituit cel mai mare grup, reprezentând 536 000 dintre acestea, doar trei procente din cererile lor fiind refuzate.

Estonia dorește ca normele UE să fie modificate pentru a putea opri rușii cu vize Schengen, indiferent de țara UE care le-a eliberat.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

2 răspunsuri

 1. Wow, wonderful blog layout! How lengthy have you been blogging for?
  you made blogging look easy. The entire look of your site is excellent, let alone the content material!
  You can see similar here sklep online

 2. Good day! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my site
  to rank for some targeted keywords but I’m not seeing
  very good gains. If you know of any please share. Kudos!
  I saw similar text here: AA List

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *