Polonia semnează un acord privind reactoarele nucleare cu Coreea de Sud

Polonia a semnat luni un acord cu Coreea de Sud pentru construirea a patru reactoare nucleare, a anunțat vicepremierul țării, Jacek Sasin, la doar câteva zile după ce a semnat un acord cu SUA pentru construirea primei centrale nucleare din țară.

Documentul semnat de Sasin și ministrul coreean al Energiei, Lee Chang-Yang, la Seul, va evalua fezabilitatea construirii de reactoare cu tehnologie sud-coreeană. „Energia nucleară este sigură, curată și ecologică”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki într-o postare pe Facebook.

Sasin a declarat că acordul „istoric” va consolida securitatea energetică a țării, care se confruntă în prezent cu o penurie gravă de cărbune, cauzată parțial de sancțiunile impuse importurilor de cărbune rusesc.

Noua uzină, care va fi un proiect susținut de guvern și supervizat de un consorțiu polono-coreean, va fi amplasată în orașul Konin din centrul Poloniei. Guvernul va avea ca obiectiv construirea a trei centrale nucleare în „următorii ani”, a declarat Sasin, citat de Politico.

Un plan preliminar de dezvoltare ar trebui să fie gata până la sfârșitul acestui an

Facebook

Comentarii

35 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *