Polonia își sfătuiește cetățenii să părăsească Belarus

Un comunicat emis luni de către Polonia își îndeamnă cetăţenii polonezi din Belarus să părăsească ţara, ca urmare a relaţiilor tot mai tensionate dintre cele două ţări, din cauza războiului din Ucraina.

Recomandarea vine după un îndemn similar publicat în septembrie pentru cetățenii polonezi din Rusia, un aliat apropiat al Belarusului.

În îndrumările pentru călători publicate pe site-ul său, guvernul polonez a declarat că: „Recomandăm cetățenilor polonezi care locuiesc sau se află pe teritoriul Republicii Belarus să părăsească imediat teritoriul cu mijloacele comerciale sau private pe care le au la dispoziție”.

Relațiile dintre Varșovia și Minsk s-au deteriorat încă 2021, când Polonia și-a acuzat vecinul estic că a orchestrat o criză a migranților însă acestea au devenit și mai tensionate odată cu invazia Rusiei din Ucraina.

De asemenea avertismentul vine după ce Președintele belarus, Alexandru Lukașenko, a declarat luni că a ordonat amplasarea trupelor cu forțele ruse în apropierea Ucrainei, ca răspuns la ceea ce a declarat că este o amenințare clară pentru Belarus din partea Kievului și a susținătorilor săi din Occident.

Varșovia susține de altfel, că minoritatea poloneză din Belarus se confruntă cu represiuni din partea statului, unii lideri comunitari fiind arestați și închiși pe fondul unor acuzații false.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *