Polonia cere despăgubiri Germaniei pentru al doilea război mondial. Suma e imensă

Polonia estimează la 6.200 de miliarde de zloți (1.320 de miliarde de dolari) pierderile din cel de-al Doilea Război Mondial, cauzate de Germania, a declarat joi Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ, Lege și Justiție (PiS). Acesta a precizat că Varșovia va cere oficial despăgubiri, potrivit Reuters.

Polonia cere despăgubiri de război

Noua estimare o depășește pe cea de 850 de miliarde de dolari făcută de un deputat al partidului de guvernământ din 2019. Partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) a repetat de mai multe ori apelurile la despăgubiri, de când a preluat puterea în 2015, dar Polonia nu a cerut încă oficial reparații.

„Suma care a fost prezentată a fost adoptată folosind metoda cea mai limitată, conservatoare, ar fi posibil să o mărim”, a anunțat Jaroslaw Kaczynski, într-o conferință de presă.

Poziția combativă față de Germania, folosită adesea de PiS pentru a-și mobiliza electoratul, a tensionat relațiile cu Berlinul. Ea s-a intensificat după ce Rusia a invadat Ucraina, pe fondul criticilor privind dependența Berlinului de gazul rusesc și lentoarea cu care Germania a ajutat Kievul.

Aproximativ șase milioane de polonezi, inclusiv trei milioane de evrei polonezi, au fost uciși în timpul războiului, iar Varșovia a fost grav distrusă în urma revoltei din 1944, în care au murit aproximativ 200.000 de civili.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *