Polonia este pregătită să înceapă antrenarea piloților ucraineni pentru F-16

Ministrul apărării polonez, Mariusz Blaszczak, a declarat marţi că ţara sa nu a început încă antrenarea piloţilor ucraineni pentru a putea opera avioane de luptă F-16, deşi a precizat că Polonia ”este pregătită” să îşi asume această misiune, potrivit Agerpres.

Ministrul apărării polonez s-a referit la afirmaţiile făcute anterior de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, care se declarase mulţumit în legătură cu faptul că instruirea piloţilor ucraineni pentru operarea F-16 a început în diferite ţări.

Ministrul polonez a anunţat, totodată, că instructorii Forţelor aeriene poloneze sunt gata să antreneze piloţi ucraineni în utilizarea avioanelor F-16.

”Am propus ca aceasta să se desfăşoare în cadrul misiunii Uniunii Europene. Este un exemplu excelent de cooperare între ţările Uniunii şi oferă posibilitatea de a reduce costul unei astfel de instruiri”, a adăugat Blaszczak.

Blaszczak a anunţat, de asemenea, că a discutat la Bruxelles despre înfiinţarea în Polonia a unui centru logistic pentru întreţinerea şi repararea tancurilor Leopard aflate deja în Ucraina şi despre posibilitatea de a extinde prezenţa sistemelor Patriot germane pe teritoriul polonez.

În luna ianuarie, sisteme de apărare antirachetă Patriot ale armatei germane au început să fie desfăşurate pe teritoriul polonez în regiunile de la graniţa cu Ucraina.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *