Polonia destructurează o rețea rusă de spionaj

Joi, Serviciul polonez de contrainformații (ABW) a dezvăluit lansarea unei operațiuni de amploare în coordonare cu alte agenții din Europa, îndreptată împotriva unei rețele rusești de spionaj.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ABW, Jacek Dobrzynski, această acțiune face parte dintr-o investigație ce vizează activitățile de spionaj desfășurate în folosul Rusiei împotriva statelor și instituțiilor Uniunii Europene.

Percheziții și interogări au avut loc în capitala Varșovia și în Tychy, un oraș situat în partea de sud a țării. Această operațiune este rezultatul colaborării strânse între ABW și alte servicii europene, Cehia fiind printre primele țări care au anunțat o investigație similară, miercuri.

Conform comunicatului de presă emis de ABW, obiectivul rețelei rusești viza subminarea poziției Poloniei pe scena internațională, discreditarea Ucrainei și imaginii instituțiilor Uniunii Europene, în conformitate cu politica externă a Kremlinului.

Pentru a atinge aceste obiective, rețeaua opera prin intermediul site-ului web pro-rus „voice-of-europe.eu”. Mai mult, operațiunea a dezvăluit existența unui individ suspectat de spionaj pentru serviciile secrete ruse, infiltrat printre parlamentarii polonezi și europeni. Acesta a fost implicat în activități de propagandă, dezinformare și provocare politică, finanțate de colaboratori ruși, cu scopul de a extinde influența Rusiei în Europa.

Identitatea bărbatului suspect nu a fost dezvăluită de autorități până în acest moment.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *