Polonia avertizează că se va poziționa împotriva UE în disputa privind statul de drept

Liderul Poloniei, Jarosław Kaczyński, promite că guvernul său nu va mai lua măsuri pentru a îndeplini cerințele Comisiei Europene privind statul de drept, pentru a debloca cele 35 de miliarde de euro în subvenții și împrumuturi din programul UE de ajutorare după pandemie.

„Am dat dovadă de bunăvoință maximă, dar concesiile nu ne-au oferit nimic în schimb”, a declarat Kaczyński pentru portalul de știri proguvernamental Sieci.

El a insistat că Polonia și-a îndeplinit partea din acordul cu Bruxelles-ul pentru a da înapoi asupra unor aspecte ale reformelor sistemului judiciar în schimbul banilor UE, dar acordul a fost „încălcat” de cealaltă parte. „Este timpul să oferim niște lecții”, a adăugat el.

„Din moment ce Comisia Europeană nu își îndeplinește obligațiile față de Polonia în acest domeniu, nu avem niciun motiv să ne îndeplinim obligațiile față de Uniunea Europeană”, a spus Kaczyński.

Comisia a cerut Poloniei să îndeplinească o serie de pași în anularea schimbărilor aduse sistemului judiciar, considerate ca plasând judecătorii sub un control politic mai strict și încălcând standardele democratice ale UE, înainte ca aceasta să accepte să plătească Varșoviei fondurile de recuperare.

Parlamentul polonez a adoptat luna trecută o legislație care a făcut câțiva pași către îndeplinirea acestor ținte, însă aceste măsuri nu au fost suficiente, a declarat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, pentru ziarul polonez Dziennik Gazeta Prawna.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *