Polonia adoptă măsuri în criza gazelor naturale

Polonia a sprijinit legislația care relaxează regulile de comercializare a gazelor, extinde protecția tarifară pentru consumatori și prevede planuri de urgență pentru operatorii de rețea pentru a permite o reacție rapidă în cazul în care criza energetică se agravează.

Polonia propune nou set de măsuri în timp ce criza gazelor se agravează

Printre măsurile propuse se numără suspendarea regulilor care obligă companiile de gaze să tranzacționeze combustibilul pe bursa de la Varșovia în cazul în care este declarată o criză a gazelor, o prelungire a protecției tarifare pentru 7,1 milioane de consumatori mici, inclusiv gospodării, până în 2027, și o planificare de urgență pentru operatorii de depozitare și transport al gazelor.

„O situație excepțională pe piețele globale de energie, cauzată de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și de creșterea prețurilor la gaze… creează necesitatea unor măsuri legale speciale care să permită o reacție în timp real dacă situația se deteriorează și mai mult. Măsurile ne vor permite să folosim mai eficient depozitele de gaze și să creștem capacitatea de stocare”, a declarat marți guvernul.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie, țările europene care se bazează pe gazul rusesc s-au străduit să își reducă dependența de acest combustibil, să constituie rezerve și să facă planuri de urgență pentru iarnă, când aprovizionarea ar putea fi tensionată. Luni, gazoductul Nord Stream 1, care transportă gaze din Rusia către Germania, a intrat într-o oprire planificată pentru întreținere, ceea ce a provocat îngrijorări cu privire la aprovizionarea cu gaze a Europei în cazul în care întreruperea se prelungește.

Polonia, care a fost întreruptă de la livrările rusești din aprilie, are în prezent un echilibru relativ confortabil în ceea ce privește gazele datorită unui terminal de gaz natural lichefiat (GNL) care funcționează la capacitate maximă și a cererii scăzute din timpul verii. Cu toate acestea, dacă livrările rusești către Europa se opresc, livrările transfrontaliere pe întregul continent vor fi tensionate.

Reglementările existente permit deja guvernului să întrerupă livrările către consumatori în cazul în care securitatea aprovizionării este în pericol. citiți mai departe. Separat, Polonia intenționează să mărească capacitatea de stocare a gazelor cu 25%, până la 4 miliarde de metri cubi.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii