Politico: Ungaria negociază ridicarea veto-ului pentru ajutorul financiar acordat de UE Ucrainei

Ungaria a indicat că ar putea ridica dreptul de veto asupra ajutorului UE pentru Ucraina, dacă finanțarea va fi revizuită în fiecare an, relatează Politico, potrivit G4Media.

Viktor Orbán a blocat luna trecută un pachet de ajutor UE de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, premierul ungar refuzând să dea undă verde finanțării pentru a ajuta guvernul ucrainean, în următorii patru ani.

Budapesta a indicat că și-ar putea retrage, totuși, opoziția dacă Consiliul European aprobă în unanimitate finanțarea în fiecare an.

Acest lucru i-ar da lui Orbán puterea de a bloca finanțarea UE pentru Ucraina în fiecare an sau de a obține concesii de la Bruxelles pentru a nu-și menține veto-ul.

Ungaria a formulat această propunere în timpul unei reuniuni a celor 27 de experți în buget ai UE, care a avut loc vineri, și într-un document scris adresat președinției belgiene a Consiliului.

Planul ar prevedea ca UE să acorde anual Ucrainei granturi și împrumuturi în valoare de 12,5 miliarde de euro, care ar duce la un total de 50 miliarde de euro pe parcursul a patru ani, suma propusă de Comisia Europeană în cadrul revizuirii sale bugetare intermediare, mai scrie Politico.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *