Politico: Țările UE distrug vaccinuri anti-Covid în valoare de 4 miliarde de euro

Cel puțin 215 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19, care au fost achiziționate de țările UE în perioada de vârf a pandemiei, au fost aruncate între timp, la un cost estimat la 4 miliarde de euro, arată o analiză realizată de Politico.

De la aprobarea primelor vaccinuri împotriva coronavirusului, la sfârșitul anului 2020, țările UE au primit în mod colectiv 1,5 miliarde de doze (mai mult de trei pentru fiecare persoană din Europa). Multe dintre acestea zac acum în depozite, pe continent.

În fruntea clasamentului risipei de vaccinuri, se află Estonia, urmată îndeaproape de Germania, care a aruncat și cel mai mare volum brut de fiole.

Urmează Slovenia, Olanda, Italia și Austria.

România se află, în clasamentul realizat de Politico, pe locul 13, cu un volum de vaccinuri risipite de 0,51 pentru fiecare locuitor.

Spania, care s-a confruntat cu multe cazuri de Covid, este țara din UE care a risipit cele mai puține vaccinuri, fiind devansată doar de Irlanda.

Calculele Politico, care se bazează pe cifre din 19 țări europene, estimează valoarea celor 215 milioane de vaccinuri irosite la peste 4 miliarde de euro, pe baza unui preț mediu de 19,39 euro, pe doză.

Deși această cifră este considerată un minim, chiar și 4 miliarde de euro reprezintă o sumă considerabilă, egală cu un proiect mare de infrastructură sau cu cheltuielile anuale de sănătate ale Croației.

În acea perioadă de vârf a pandemiei, UE a încheiat cel mai mare contract de achiziționare a 1,1 miliarde de doze de la Pfizer și BioNTech.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *