Mai mult de o duzină de candidaţi se luptă pentru a deveni următorul preşedinte al României, iar candidatul de extremă-dreapta, George Simion, din partidul AUR, aflat în prezent pe locul al doilea în sondaje, este cel care trebuie urmărit înainte de votul de duminică, scrie publicația bruxeleză POLITICO, care se întreabă dacă este posibil ca România să se alăture tendinței globale către dreapta dură.
În ciuda mai multor scandaluri de corupţie, despre care s-a vorbit de-a lungul anilor, România a fost considerată mult timp un aliat de încredere al NATO în Europa de Est şi o ţară care a respectat în mare măsură normele UE, în regiune.
Acest palmares o diferenţiază de alte ţări din regiune, precum Ungaria, Slovacia şi Bulgaria, care stârnesc în permanenţă temeri legate de statul de drept şi de apropierea de Rusia. Acest lucru s-ar putea schimba acum, potrivit POLITICO.
Publicația semnalează că Simion s-a angajat să adopte o poziţie mai fermă la Bruxelles şi să apere interesul naţional al României, chiar dacă acest lucru înseamnă să se sustragă legislaţiei UE. Şeful partidului AUR a declarat că îi are ca modele pe Trump, pe prim-ministrul italian Giorgia Meloni şi pe liderul dreptei dure poloneze Jarosław Kaczyński.
În acelaşi timp, relaţiile României cu Ucraina şi Moldova ar putea, de asemenea, să se deterioreze, Simion având în prezent interdicţie de a intra în ambele ţări.
Cum îi prezintă Polico pe candidații la președinția României
Primii cinci clasaţi, conform sondajelor din România, sunt Marcel Ciolacu, actualul prim-ministru al României şi lider al Partidului Social Democrat (PSD) de centru-stânga, George Simion, liderul partidului de extremă dreapta Alianţa pentru Unirea Românilor, aflat pentru prima dată în Parlament, Elena Lasconi, liderul Uniunii liberale centriste Salvaţi România, fost reporter TV şi actual primar al unui orăşel, Mircea Geoană, un fost secretar general adjunct al NATO şi un fost lider PSD care candidează ca independent, şi Nicolae Ciucă, un general în retragere şi fost prim-ministru de centru-dreapta, care conduce Senatul României.
În timpul campaniei s-au purtat puţine discuţii reale despre politică, în timp ce candidații s-au concentrat pe atacuri personale şi lozinci. Simion, de exemplu, a fost acuzat că s-a întâlnit cu spioni ruşi – lucru pe care l-a negat – în timp ce Ciolacu este criticat pentru călătoriile sale costisitoare cu avionul de lux, notează POLITICO.
Sondajele îl arată pe Ciolacu în frunte înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, în ciuda cotelor sale scăzute de popularitate, cu puţin peste un sfert din alegători care îl susţin, potrivit mediilor sondajelor făcute de POLITICO. Simion se află pe locul al doilea, cu 19 procente, iar Lasconi nu la mare distanţă.