Când cancelarul austriac Karl Nehammer a decis în aprilie anul trecut să fie primul lider european de după invazie care a zburat la Moscova (via Kiev) pentru a se întâlni cu Putin faţă în faţă, el a încercat să vândă acest lucru ca pe o misiune de pace şi ca pe o „datorie” a sa. Criticii europeni ai Austriei au simţit însă că este doar o poveste de acoperire. Deşi puţine detalii au ieşit la iveală din ceea ce Nehammer a numit o „conversaţie dură şi sinceră” cu Putin, scepticii au remarcat că gazul rusesc către Austria a continuat să curgă, spre deosebire de cazul Germaniei, unde livrările au fost întrerupte, arată POLITICO într-o analiză publicată luni, preluată de News.ro.
Austria a adoptat o atitudine ambivalentă faţă de Rusia de când Vladimir Putin a lansat un asalt brutal asupra Ucrainei, anul trecut: Viena nu vrea să fie văzută ca sprijinind în mod deschis Moscova, dar este, de asemenea, precaută să nu aducă daune permanente unei relaţii care a fost foarte profitabilă pentru ţară timp de decenii. Şi dacă Austria nu a fost deloc singura ţară care a îmbrăţişat cu entuziasm Rusia în perioada premergătoare asaltului pe scară largă al lui Putin de anul trecut, niciun membru al UE nu a avut totuşi mai multe dificultăţi în a renunţa la ea, ţinând cont că Ungaria nici măcar nu pare să încerce să facă asta, arată POLITICO.
Chiar dacă Austria a sprijinit Ucraina cu un ajutor umanitar substanţial, a primit refugiaţi, a aprobat sancţiunile UE împotriva Rusiei şi l-a criticat public pe Putin pentru încălcarea normelor internaţionale, în culise, legăturile comerciale dintre cele două ţări rămân în mare parte intacte, în special în domeniile energetic şi financiar. A fost un exerciţiu de echilibru dificil.
AUSTRIA ŞI UNGARIA – BREŞA PRIN CARE RUSIA AR PUTEA ÎNCERCA RUPEREA UE
Partenerii occidentali ai Austriei au tolerat mult timp relaţiile acesteia cu Rusia, dar războiul din Ucraina a ridicat miza, iar Viena se află brusc sub presiune din toate părţile. Criticii de pe ambele maluri ale Atlanticului spun că pretextul „neutralităţii militare” afişat de Austria şi ceea ce mulţi percep ca fiind o minimă implicare în plină criză trădează un cinism adânc înrădăcinat în rândul elitelor ţării în relaţiile cu Rusia şi reprezintă o ameninţare substanţială la adresa unităţii europene în ceea ce priveşte Ucraina, potrivit POLITICO.
„Austria este, cu siguranţă, veriga slabă a UE în ceea ce priveşte Rusia”, a declarat un oficial de rang înalt al Comisiei Europene, subliniind ceea ce persoana respectivă a descris ca fiind infiltrarea cu succes a Moscovei în cadrul establishmentului ţării, un proces care s-a petrecut de-a lungul anilor.
„Austria este, cu siguranţă, veriga slabă a UE în ceea ce priveşte Rusia”
Pentru UE, care se luptă deja să facă faţă veşnicelor flirturi cu Putin ale premierului Ungariei Viktor Orbán, refuzul Austriei de a se dezangaja în mod ferm de Rusia complică şi mai mult eforturile de a prezenta un front comun. Temerea Bruxelles-ului este că, în timp, apariţia unei zone tolerante faţă de Rusia în inima geografică a Europei, care să cuprindă Ungaria şi Austria, s-ar putea răspândi, oferind Rusiei un avantaj în efortul său continuu de a crea breşe pe continent.
Istoria ilustrează, de altfel, potrivit publicației de la Bruxelles, modul în care relaţia Austriei cu Rusia a fost construită încă din anii neutralității postbelice pe baza unor temeri şi pe promisiunea de oportunităţi economice. În timp ce germanii îşi descriu adesea afinitatea pentru Rusia în termeni culturali şi istorici, principala motivaţie a Austriei de a privi spre Est, de la război încoace, a fost de ordin tranzacţional.
APROAPE FIECARE FOST CANCELAR AUSTRIAC ŞI-A GĂSIT JOB ÎN RUSIA
Între timp, elita Rusiei a văzut mult timp Austria ca fiind cea mai bună dintre cele două lumi: o poartă de acces către Occident, dar nu pe deplin occidentală. Viena, cu vechea sa splendoare imperială, cu politicienii supuşi şi faimoasa gemütlichkeit (cordialitate confortabilă – n.r.), este destinaţia favorită tradiţională a oligarhilor şi a oficialilor deopotrivă. Mai presus de toate, însă, este un loc în care ruşii cu bani şi influenţă au fost bineveniţi, fie că doresc să dobândească cetăţenia, aşa cum a fost cazul fiicei fostului preşedinte rus Boris Elţîn, fie că doresc să aleagă proprietăţi imobiliare în Alpi, precum Oleg Deripaska, fostul amic al lui Putin.
Într-adevăr, cel mai frapant aspect al legăturilor politice dintre Austria şi Rusia este măsura în care acestea se întind dincolo de liniile de partid. Aproape fiecare fost cancelar austriac în viaţă, de exemplu, a căutat un loc de muncă în Est după ce a părăsit funcţia.
Wolfgang Schüssel, fost cancelar din partea Partidului Popular, de centru-dreapta, s-a alăturat consiliilor de administraţie ale operatorului rus de telecomunicaţii mobile MTS şi ale gigantului petrolier Lukoil.
Succesorul său social-democrat, Alfred Gusenbauer, a mers să lucreze pentru „Institutul de Cercetare pentru Dialogul Civilizaţiilor”, un grup de reflecţie pro-rus înfiinţat de un apropiat al lui Putin.
Christian Kern, un alt social-democrat, a intrat în consiliul de administraţie al companiei feroviare ruseşti de stat RZD.
Foşti miniştri au intrat şi ei în acţiune. Hans Jörg Schelling, care a fost ministru de finanţe timp de trei ani, până în 2017, a devenit consultant pentru Gazprom după ce a părăsit funcţia. Fostul ministru de externe Karin Kneissl, cunoscută mai ales pentru că l-a invitat pe Putin la nunta sa şi a dansat vals cu acesta, s-a alăturat consiliului de administraţie al Rosneft, o companie petrolieră de stat, şi a devenit o invitată preferată la RT, postul internaţional de propagandă al Rusiei. Kneissl locuieşte acum în Liban şi se descrie ca fiind o „refugiată politică”.
În pofida diferenţelor lor politice, politicienii s-au bazat cu toţii pe aceeaşi logică interesată pentru a-şi justifica angajamentul: Austria trebuie să rămână o punte către Rusia pentru binele Occidentului.
Arătaţi cu degetul, majoritatea celor de mai sus au fost nevoiţi să renunţe la posturile lor după ce Rusia a intensificat războiul anul trecut, notează POLITICO.
CÂND PUTIN FACE GLUME ÎN AUSTRIA
Măsura în care liderii austrieci au pus ţara la colţ faţă de Rusia a devenit clară în timpul unei vizite de stat a lui Putin în 2014, la doar câteva săptămâni după ce acesta a anexat Crimeea şi a declanşat un război în estul Ucrainei.
Într-o zi însorită de iunie, preşedintele rus a stat în centrul scenei în sala opulentă, Art Nouveau, a Camerei de Comerţ din Viena, făcând glume pe seama gazdei sale, preşedintele Camerei, Christoph Leitl. „Sunt preşedinte de atât de mult timp, încât este a treia oară când am plăcerea să vă salut”, a spus Leitl uitându-se la Putin, care s-a întors spre public, a arătat spre austriac şi a exclamat: „Dictatură!”. În timp ce mulţimea a izbucnit în râs, Putin, zâmbind cu gura până la urechi, a adăugat în germană: „Dar o dictatură bună”.
Leitl a continuat dialogul, reamintindu-i lui Putin că exact 100 de ani mai devreme o parte din Ucraina aparţinea Austriei. „Ce sugestii aveţi?” a întrebat Putin, adăugând, în hohote de râs, că îi este teamă să audă răspunsul lui Leitl.
DOAR AFACERI?
Este posibil ca glumele să se fi încheiat de la atacul în toată regula al lui Putin asupra Ucrainei, dar relaţia economică de bază a supravieţuit în mare parte nevătămată.
Rusia rămâne al doilea cel mai mare investitor în Austria, după Germania (poziţie pe care o deţine din 2014), cu investiţii străine directe în valoare totală de 25 de miliarde de euro la sfârşitul anului trecut, adică 13 % din total. Prin comparaţie, investiţiile americane în Austria se ridică la 13 miliarde de euro, iar cele ale vecinilor din Italia la aproximativ 11 miliarde de euro.
Rusia rămâne al doilea cel mai mare investitor în Austria
Între timp, multe dintre sutele de companii austriece care au investit în Rusia în ultimii ani rămân active acolo. Aproape două treimi din cele 65 de companii austriece din Rusia intervievate de Şcoala de Economie din Kiev intenţionează să rămână, de exemplu, o proporţie cu mult peste media de 40% în cazul celor din toate ţările.
Conglomeratul de petrol şi gaze OMV, cea mai mare companie austriacă, rămâne un jucător important în sectorul energetic din Rusia. Raiffeisen Bank International, deţinută de austrieci, este cel mai mare creditor străin activ în Rusia şi un pilon al sistemului financiar al ţării. Chiar şi Red Bull, cu sediul la Salzburg, continuă să îşi vândă băuturile energizante în Rusia.
OMV susţine că este obligată să continue să cumpere cel puţin 6 miliarde de metri cubi de gaz rusesc pe an până în 2040 – ca urmare a unui acord din 2018 semnat la Viena de Putin şi de cancelarul de atunci, Sebastian Kurz. Guvernul austriac, care deţine puţin peste 30% din OMV, fost monopol de stat, susţine că nu este la curent cu detaliile contractului. Dar modul în care intenţionează să îşi îndeplinească promisiunea de a reduce la zero dependenţa Austriei de gazul rusesc până în 2027 rămâne un mister, punctează POLITICO.
POLITICIENII AUSTRIECI ŞI „VÂNTUL DIN EST”
„Suntem o ţară mică şi neutră şi am încercat întotdeauna să fim un loc al dialogului şi să găsim un teren comun cu toate ţările din lume”, a declarat recent pentru ziarul elveţian Blick fostul cancelar Kurz, ale cărui întâlniri frecvente cu Putin în timpul mandatului său au ridicat întrebări chiar şi în Austria.
În timpul mandatului lui Kurz a ieşit la iveală cel mai grotesc exemplu al disponibilităţii instituţiilor politice austriece de a satisface interesele ruseşti. În 2019, înregistrări video secrete cu vicecancelarul Heinz-Christian Strache, lider al Partidului Libertăţii, de extremă dreapta, îl arătau pe acesta oferindu-se să-şi exercite influenţa politică pentru a facilita investiţii în timp ce vorbea cu o femeie despre care crede că este nepoata unui oligarh rus. Scandalul care a urmat a dus la căderea guvernului Kurz.
UN HUB AL SPIONILOR RUŞI
După anexarea ilegală a Crimeei, oficialii occidentali au avertizat Viena ani de zile că serviciile sale de securitate au fost infiltrate de ruşi şi au fost ignoraţi.
În 2020, Jan Marsalek, directorul austriac fugar aflat în centrul scandalului Wirecard, una dintre cele mai mari fraude financiare din istorie, a fugit în Rusia prin Viena şi Minsk şi se presupune că a fost ajutat de foşti agenţi de informaţii austrieci. Însă a fost nevoie să fie devoalată o presupusă cârtiţă de rang înalt din cadrul serviciului, în 2021, iar Austria să fie suspendată din schimbul de informaţii occidentale pentru ca ţara să acţioneze. Până să se ajungă aici, însă, problemele erau atât de grave, încât guvernul a decis să îşi desfiinţeze cu totul serviciul de informaţii şi să o ia de la capăt.
Războiul din Ucraina a sporit şi mai mult tensiunile şi le-a scos la iveală. În ianuarie, după ce Schallenberg a avertizat că nu este posibilă excluderea Moscovei din OSCE, organizaţie cu sediul la Viena, Ministerul de Externe al Poloniei a acuzat Austria că este „pro-rusă”. Ministrul adjunct de externe polonez Paweł Jabłoński a calificat comentariile austriacului drept „absurde”.
Cam în acelaşi timp, divizia de aplicare a sancţiunilor din cadrul Trezoreriei SUA a trimis către Raiffeisen Bank un set de întrebări cu privire la operaţiunile sale din Rusia, o mişcare pe care unii observatori au văzut-o ca fiind un mesaj tranşant din partea Washingtonului pentru ca Viena să îşi facă ordine în propria casă.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a atras atenţia Austriei că nu face suficient de mult pentru a renunţa la gazul rusesc, avertizând-o că se confruntă cu „provocări majore” în ceea ce priveşte securitatea aprovizionării sale cu energie. În ultimele luni, Austria s-a bazat pe Rusia pentru până la 70% din gazul său, deşi volumele totale au scăzut pe fondul unei ierni blânde şi al unei încetiniri economice.
MAI EXISTĂ SPERANŢE CA AUSTRIA SĂ-ŞI REVINĂ?
Având în vedere cât de adânc sunt înfipte interesele ruseşti în politica şi economia ţării, s-ar putea ca destrămarea relaţiei austro-ruse să nu mai fie posibilă, crede POLITICO. În timp ce restul Europei şi-a redus dependenţa de gazul rusesc la mai mult de jumătate în 2022, până la 19 la sută, Austria a cumpărat 60 la sută din gazul său din Rusia, faţă de 80 la sută înainte de invazia de anul trecut. Anul trecut, Austria a plătit 7 miliarde de euro pentru gazul rusesc.
Raiffeisen Bank are probleme similare în a se rupe de dependenţa de Rusia. Banca a câştigat peste 2 miliarde de euro în Rusia anul trecut, mai mult de jumătate din profitul său global. Dar, din cauza sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei, banca, având o valoare bursieră de aproximativ 5 miliarde de euro, nu poate repatria aceste profituri. Banca spune că încearcă să iasă din Rusia, dar încă nu a găsit o cale de ieşire. „Au aşteptat prea mult timp şi au ratat ocazia de a se repoziţiona”, a declarat un executiv de la o bancă rivală. „Singura lor opţiune acum este să se descurce”, afirmă acest bancher.
Totuşi, demascarea publică tot mai insistentă a legăturilor Austriei cu Rusia a împins Viena să îşi schimbe tonul. Întrebat de POLITICO dacă încă mai vede Austria ca pe o „punte” către Moscova, o replică repetată de generaţii de politicieni austrieci, Schallenberg a fost hotărât. „Dacă vrei să acţionezi ca o punte, ai nevoie de două ţărmuri, iar în acest moment acestea nu există”, a spus el. „Atunci când o ţară este condusă de dorinţe neoimperialiste şi crede că poate redesena graniţele cu rachete şi tancuri şi pur şi simplu să anuleze existenţa unei ţări vecine, atunci nu va exista un alt ţărm”, a declarat şeful diplomaţiei austriece.
Cu toate acestea, până acum, schimbarea de retorică nu a dus la schimbări mari în politică – şi, având în vedere vânturile politice predominante, este posibil ca astfel de schimbări să nu ajungă niciodată, punctează POLITICO.
DE CE EXTREMA DREAPTĂ PRO-RUSĂ CONDUCE ÎN SONDAJE
Partidul Libertăţii, de extremă dreapta şi pro-rus, care doreşte ridicarea tuturor sancţiunilor împotriva Rusiei, conducea în sondajele naţionale din noiembrie, cu o medie de 28% din opiniile favorabile, fiind cu câteva puncte în faţa celui mai apropiat rival, Partidul Social-Democrat, de centru-stânga.
Totuşi, având în vedere că majoritatea austriecilor încă susţin sancţiunile, popularitatea partidului este mai degrabă o frustrare faţă de guvernul actual decât un entuziasm pentru politica sa faţă de Rusia. Şi totuşi, popularitatea sa înseamnă că este probabil să se descurce bine la următoarele alegeri, programate cel târziu în toamna anului 2024, şi să continue să conducă dezbaterea politică din Austria, notează POLITICO.
O adevărată reglare de conturi cu privire la abordarea ţării faţă de Rusia ar necesita cel puţin o discuţie despre neutralitate – care rămâne sacrosanctă. În ultimele săptămâni, politica ţării a fost convulsionată de o adevărată dezbatere cu privire la posibilitatea ca trimiterea de unităţi de deminare în Ucraina să încalce politica de neutralitate a ţării.
Cea mai mare parte a ţării pare să nu fie conştientă de angajamentele asumate de Austria în cadrul normelor de apărare reciprocă ale UE, despre care unii susţin că fac ca neutralitatea ţării să fie nulă şi neavenită.
65 de răspunsuri
allergy pills on sale alphabetical list of allergy medications generic allergy medication list
best otc for abdominal pain buy perindopril pill
oral amoxil amoxicillin 250mg oral purchase amoxicillin online
virtual visit online physician insomnia buy meloset online cheap
neurontin buy online neurontin 100mg us
azithromycin sale azipro 250mg us azithromycin medication
order furosemide 100mg without prescription buy furosemide 40mg for sale
omnacortil 20mg without prescription prednisolone over the counter omnacortil 10mg over the counter
purchase vibra-tabs without prescription vibra-tabs pills
cost augmentin 1000mg oral augmentin
synthroid 100mcg canada buy levothroid brand synthroid
buy rybelsus 14 mg online order rybelsus 14 mg sale generic rybelsus
prednisone 20mg tablet oral prednisone 40mg cost prednisone 5mg
brand semaglutide 14 mg buy generic rybelsus for sale semaglutide cost
oral isotretinoin 20mg order accutane 40mg for sale order isotretinoin 40mg for sale
buy amoxicillin pills for sale amoxicillin 500mg tablet buy generic amoxicillin 500mg
cost zithromax 500mg order azithromycin for sale order zithromax 250mg online cheap
omnacortil 20mg canada prednisolone 10mg for sale prednisolone 5mg without prescription
order neurontin 600mg for sale buy neurontin online cheap order neurontin generic
cost lasix 40mg furosemide 100mg cheap order furosemide online cheap
viagra usa viagra on line brand viagra
can you play poker online money doubleu casino online casino real casino slot machine games
lyrica 150mg over the counter pregabalin 150mg tablet order pregabalin 150mg pills
order triamcinolone 4mg sale buy aristocort 4mg generic triamcinolone 10mg cheap
generic desloratadine buy desloratadine 5mg generic clarinex medication
buy loratadine sale claritin price claritin over the counter
order priligy 60mg buy generic cytotec generic cytotec
orlistat pill xenical for sale order diltiazem 180mg pills
buy acyclovir 400mg online allopurinol online order buy zyloprim cheap
purchase rosuvastatin pills ezetimibe 10mg sale order generic ezetimibe 10mg
order cyclobenzaprine online cheap baclofen 10mg buy baclofen 25mg pill
cheap toradol order colchicine 0.5mg sale colchicine buy online
inderal where to buy order inderal 20mg pill order clopidogrel 150mg
purchase methotrexate without prescription purchase methotrexate pills buy coumadin cheap
buy metoclopramide without prescription cost cozaar 25mg cozaar 50mg sale
esomeprazole 20mg canada buy topamax 100mg generic buy topiramate
buy zocor cheap order simvastatin generic valacyclovir usa
dutasteride drug dutasteride pill purchase zantac online
purchase baycip without prescription – buy ethambutol 600mg generic buy clavulanate without a prescription
buy generic cipro 1000mg – cost trimethoprim buy augmentin sale
order metronidazole 200mg – cost metronidazole 200mg azithromycin order online
buy valacyclovir online cheap – nateglinide for sale zovirax order
ampicillin where to buy ampicillin cheap order amoxicillin online
metronidazole order – buy oxytetracycline paypal azithromycin 500mg cheap
buy lasix 40mg generic – buy prograf pills for sale order capoten 25mg generic
glucophage online – buy epivir medication lincocin online
order zidovudine – buy roxithromycin 150mg buy zyloprim medication
order clozapine generic – order quinapril pills oral famotidine
buy quetiapine 100mg generic – buy fluvoxamine medication buy cheap eskalith
brand anafranil 25mg – buy tofranil 25mg generic buy doxepin pills
order generic atarax – purchase buspirone online buy amitriptyline cheap
augmentin 375mg sale – ethambutol 1000mg cost baycip canada
order amoxil without prescription – buy amoxil without prescription purchase ciprofloxacin without prescription
purchase azithromycin pill – order ciprofloxacin generic purchase ciprofloxacin without prescription
buy albuterol inhaler – theo-24 Cr 400mg usa theophylline 400mg uk
methylprednisolone 8 mg otc – where to buy fluorometholone without a prescription order astelin without prescription
buy clarinex online – purchase flixotide albuterol 2mg price
order micronase 5mg sale – buy cheap actos forxiga 10mg pills
purchase glucophage for sale – order precose sale purchase acarbose generic
repaglinide 1mg drug – prandin 2mg ca buy jardiance pills
terbinafine 250mg drug – order lamisil 250mg for sale purchase grifulvin v generic
buy nizoral tablets – order lotrisone order sporanox without prescription
buy lanoxin 250mg generic – purchase dipyridamole without prescription buy lasix generic diuretic
hydrochlorothiazide over the counter – norvasc pill zebeta order online
nitroglycerin pill – nitroglycerin brand diovan 160mg without prescription