Politico: Thierry Breton țintește șefia Comisiei Europene

Fost ministru și director executiv din domeniul tehnologiei, Thierry Breton, a fost a doua opțiune a Franței pentru postul de comisar european, dar, între timp, acesta a acumulat multă putere în clădirea Berlaymont – sediul central al Comisiei Europene –  punându-și amprenta pe multe subiecte de o mare importanță, de la vaccinurile Covid la obuzele de artilerie pentru Ucraina, scrie publicația Politico.

Având ca responsabilitate supravegherea pieței unice a celor 27 de state membre UE, Thierry Breton deține unul dintre cele mai importante portofolii de la Bruxelles. Dar, chiar dacă ajungi cel mai puternic comisar, această funcție nu reprezintă și o garanție că vei deveni și liderul Comisiei – caz în care Breton ar avea nevoie de susținerea tuturor liderilor europeni și confirmarea Parlamentului European.

Breton, însă, se străduiește să demonstreze că este inevitabil în următorii cinci ani, potrivit mai multor oficiali și consilieri politici din Comisia Europeană contactați de Politico.

În timp ce Ursula von der Leyen rămâne cea mai plauzibilă variantă la conducerea Comisiei Europene și după alegerile din 2024, incertitudinile legate de planurile sale deschid calea altor candidați, precum comisarul european francez, Thierry Breton.

O variantă ce neliniștește țările mici și SUA

Posibilitatea ca Breton să ajungă președinte al Comisiei este una ce neliniștește țările mai mici din UE, care se tem că acesta ar putea influența politica UE în favoarea Franței, comentează Politico.

Breton ar putea stârni îngrijorări și la Washington, el fiind văzut ca o opțiune mult mai puțin transatlantică decât Ursula von der Leyen.

Fost ministru de finanțe timp de doi ani în mandatul lui Jacques Chirac, Thierry Breton a demonstrat că este adaptat la luptele de culise, în timpul recentei controverse legate de numirea economistei Fiona Scott Morton în postul influent de economist-șef al diviziei antitrust a Comisiei, notează Politico.

Numirea unui american în locul unui european, într-o funcție atât de importantă, era de neconceput pentru Franța. În timp ce președintele francez Emmanuel Macron și trei dintre miniștrii săi au condus inițiativa împotriva lui Scott Morton, biroul lui Breton a jucat un rol-cheie în obținerea sprijinului necesar din partea celorlalți comisari pentru a face front comun împotriva numirii.

Criticii avertizează: Franța ar deveni prea influentă

Inițiativa lui Thierry Breton a luat, în cele din urmă, fața abordării mult mai liberale și pro-competiție a principalului rival al lui Breton, daneza Margrethe Vestager, și a aliaților ei. În timp ce Vestager pierdea teren în luptele interne din Comisie, Breton și-a extins influența, preluând controlul a nu mai puțin de trei divizii sau directorate generale, comentează Politico.

 „Evident, liniile politice se mișcă într-o direcție care susține perspectiva franceză”, a spus Matthieu Duchatel, analist șef al Institutului Montaigne din Paris, citat de Politico.

Abordarea lui Breton a stârnit, însă, și îngrijorări legate de faptul că, prin intermediul său, Parisul devine prea influent și că UE va fi împinsă mereu spre decizii benefice pentru întreprinderile mari din Franța, susținute de stat.

„Încearcă să întărească sectorul industrial al Europei, dar este evident că Franța va fi un beneficiar major al acestei inițiative”, a spus unul dintre oficialii Comisiei care au vorbit pentru Politico.

Cu toate că Breton susține că el este complet independent de Paris, criticii avertizează că Franța ar deveni prea puternică dacă Breton își va asigura o poziție atât de importantă în cadrul UE.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *