Podul Kerci, lovit într-un atac cu drone

Podul Kerci – care face legătura între Crimeea și Rusia – a fost lovit de un atac care a avut loc în noaptea de duminică spre luni, cu ajutorul unor drone marine care se deplasează de-a lungul suprafeţei apei şi care au distrus un tronson pentru traficul rutier.

Dronele marine ucrainene ar fi fost cele care au avariat infrastructura, potrivit agenţiei publice de presă ucrainene Ukrinform, preluată de EFE. Agenţia citează surse neidentificate din serviciile secrete (SBU) şi Marina ucrainene, cele două componente ale forţelor de securitate ale Kievului, care ar fi organizat exploziile, în urma cărora un pilon al podului s-a prăbușit.

Reuters transmite, de asemenea, că forțele ucrainene se află în spatele incidentului de la podul Kerci.

Dar oficiali ucraineni nu au comentat până acum incidentul, menţionează Reuters.

MAE rus acuză Ucraina

Ministerul de Externe rus a acuzat, în schimb, Ucraina de comiterea atacului asupra podului Kerci.

Mai mult, MAE rus susține că acest atac ar fi avut loc cu implicarea Washingtonului şi a Londrei, informează Reuters şi DPA.

”Atacul de astăzi asupra podului din Crimeea a fost comis de regimul de la Kiev. Deciziile sunt luate de oficialităţi şi armate ucrainene cu participarea directă a agenţiilor de informaţii şi a unor politicieni americani şi britanici. SUA şi Marea Britanie sunt responsabile pentru o structură teroristă de stat”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

blank

Traficul feroviar a fost reluat

Autorităţile ruse au recunoscut o „urgenţă” la pod şi au raportat moartea a doi civili în incident. „Circulaţia a fost întreruptă pe podul Crimeei. O situaţie de urgenţă s-a produs în zona pilonului 145 din regiunea Krasnodar, situată în sud-vestul Rusiei”, a indicat Serghei Aksionov, fără a preciza natura incidentului.

În cele din urmă, traficul feroviar de mărfuri a fost reluat, în această dimineață, când un tren a plecat deja dinspre Kerci către Moscova.

Ministerul rus al Transporturilor a declarat, la rândul său, că există avarii la capătul podului aflat mai aproape de Crimeea, dar susţine că nu au existat pagube la piloni.

„Podul lui Putin”

Podul Kerci a fost construit la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin, după ce Rusia a anexat ilegal Crimeea în 2014. Infrastructura reprezintă un simbol pentru prezența rusă în Crimeea și, totodată, o rută-cheie de aprovizionare terestră pentru personalul militar rus staţionat aici, fiind o regiune care joacă un rol cheie în susţinerea trupelor ruse care ocupă sudul Ucrainei.

În plus, Rusia foloseşte Crimeea şi flota militară pe care a desfăşurat-o acolo pentru a lansa multe dintre atacurile sale împotriva restului teritoriului ucrainean.

Podul Kerci a fost atacat pentru prima dată cu explozibili în octombrie anul trecut, într-o acţiune care a stârnit euforie în Ucraina şi ameninţări cu o nouă escaladare militară din partea Rusiei, aminteşte EFE.


Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *