PNRR: România primește 2,7 miliarde euro de la UE

Comisia Europeană a aprobat marți o plată parțială pentru România, în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, după examinarea dovezilor și cererilor de plată transmise de către autoritățile române.

La 16 decembrie 2022, România a solicitat o cerere de plată bazată pe 49 de jaloane și 2 ținte stabilite în Decizia de aplicare a Consiliului. Acestea includ reforme în domeniul traziției verzi și digitale, investiții în infrastructură, îmbunătățirea gestionării apei, asistență medicală, lupta împotriva corupției precum și sprijinirea turismului și promovarea culturii.

Conform analizei Comisiei, din totalul de 49 de jaloane și 2 ținte, România a atins 47 de jaloane și 2 ținte, realizând progrese în implementarea planului de redresare și reziliență – PNRR.

Cele două jaloane pe care România le-a ratat sunt legate de investițiile în energie, mai exact jalonul 129 și 133. Acestea acoperă un împrumut în valoare de 53,56 de milioane de euro.

„România a progresat bine în ceea ce privește punerea în aplicare a planului său de redresare și reziliență. În prezent, încurajăm România să își accelereze eforturile în următoarele șase luni cu privire la cele două etape legate de investițiile în energie care nu sunt încă realizate. Comisia este alături de voi”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Pe scurt, România și-a asigurat peste 2,7 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență pentru luna septembrie a anului 2023. Din această sumă, 1,86 de miliarde de euro sunt fonduri nerambursabile și 0,87 de miliarde de euro sunt împrumuturi.

Facebook

Comentarii

110 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *