Planul Uniunii Europene de reducere a consumului de gaze intră în vigoare astăzi

Planul Uniunii Europene de reducere voluntară a consumului de gaze intră în vigoare astăzi, fără a fi însă obligatoriu pentru statele membre. Potrivit acordului convenit de statele membre, fiecare țară comunitară va face tot posibilul pentru a-și reduce, până la 31 martie 2023, consumul de gaze cu cel puțin 15% față de media ultimilor cinci ani.

În cazul în care se constată un deficit mare de gaze naturale, Consiliul European poate, la propunerea Comisiei, să declare starea de alertă, situație în care reducerea cu 15% a consumului devine obligatorie. Însă și atunci acest obiectiv va fi adaptat la realitățile fiecărui stat, țările membre convenind o serie de derogări.

În cazul Franței, președintele Emmanuel Macron a anunțat, pe 14 iulie, un plan național care presupune o reducere a consumului de energie electrică cu 10%, până în anul 2024. În acest moment, Franța depinde de gazul rusesc în proporție de 17%, cea mai mare parte a gazelor provenind din Norvegia. Franța deține, de asemenea, și mai multe centrale nucleare, care se află în funcțiune. Ministrul care se ocupă de tranziția energetică a transmis că depozitele energetice ale Franței sunt completate în proporție de 80 %, iar până în noiembrie, statul se angajează ca aceste depozite să fie pline în proporție de 100%.

Spania a anunțat, la rândul său, măsuri care vor fi luate pentru a economisi energia. Toate vitrinele magazinelor și iluminatul exterior al clădirilor vor fi stinse. O altă măsură este aceea ca aerul condiționat în spațiile publice va fi limitat la o temperatură de 27 de grade. Până în 30 septembrie, toate restaurantele, magazinele, instituțiile publice trebuie să aibă sisteme automate de închidere a ușilor.

O serie de măsuri pentru economisirea energiei au fost luate și în Italia, țară care trebuie să facă o economie a gazului de 7% față de media ultimilor cinci ani, până în martie. Stocurile de gaze ale Italiei sunt acum la 74%, iar în luna octombrie ar fi de 90%.

Germania, care depinde în proporție de 45% de gazul rusesc, preponderent prin conducta Nord Stream 1, a cărei capacitate a fost redusă la 20%, face eforturi pentru a economisi energie și, totodată, pentru a-și asigura rezervele de gaze. În marile orașe, printre care și Berlinul, au fost luate măsuri pentru limitarea iluminatului arhitectural al clădirilor publice. Ministerul economiei a lansat, de asemenea, o campanie luna trecută îndemnându-i pe cetăţeni să își izoleze termic locuințele.

În paralel cu planurile de economisire a gazului, guvernul german a anunțat că va reporni termocentralele pe cărbune și va menține în funcțiune cele trei centrale nucleare pe care le deține.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

5 răspunsuri

 1. Wow, superb blog layout! How long have you ever been running a blog for?
  you make blogging glance easy. The overall glance of
  your site is wonderful, as neatly as the content! You can see similar here
  sklep internetowy

 2. Hey! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not
  seeing very good gains. If you know of any please share.
  Thank you! You can read similar text here: Najlepszy sklep

 3. Good day! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my website to rank
  for some targeted keywords but I’m not seeing very good success.
  If you know of any please share. Kudos! You can read similar text here:
  List of Backlinks

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *