Planul Uniunii Europene de a cheltui până la 20 de miliarde de euro, ca ajutor militar pentru Ucraina, întâmpină rezistenţă din partea unor ţări membre, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Josep Borrell, şeful politicii externe a UE, a propus în iulie ca blocul comunitar să creeze un fond cu până la 5 miliarde de euro pe an, timp de patru ani, ca parte a angajamentelor mai largi de securitate occidentale pentru a sprijini Ucraina în lupta împotriva invaziei ruse.
Dar, în timp ce miniştrii apărării din UE se pregătesc să discute planul marţi la Bruxelles, unii diplomaţi spun că mai multe ţări – inclusiv Germania, şi-au exprimat rezervele cu privire la angajarea unor sume atât de mari cu ani în avans. O altă țară care se opune ar fi Ungaria.
UE şi membrii săi au furnizat Ucrainei arme şi echipamente în valoare de aproximativ 25 de miliarde de euro, potrivit serviciului diplomatic al blocului comunitar.
Propunerea lui Borrell ar fi un efort de a pune sprijinul pe termen lung, prin crearea unei surse de bani în cadrul unui fond mai mare – Instrumentul European pentru Pace – care este folosit pentru a le rambursa membrilor UE asistenţa militară acordată altor ţări.
Dezbaterea privind ajutorul militar survine în timp ce naţiunile din UE sunt, de asemenea, în discuţii cu privire la o propunere de a oferi Ucrainei 50 de miliarde de euro, reprezentând asistenţă economică.
UE se confruntă, de asemenea, cu provocări legate de alte aspecte ale ajutorului său militar pentru Ucraina, obiectivul fiind de a furniza Kievului un milion de obuze de artilerie şi rachete, până în martie anul viitor.