Planul G7: Activele rusești, o potențială garanție pentru reconstrucția Ucrainei

Grupul G7 explorează posibilitatea folosirii activelor rusești înghețate, în valoare de aproximativ 200 de miliarde de euro, ca garanție pentru împrumuturile bancare destinate reconstrucției Ucrainei.

Planul, prezentat de Johan Van Overtveldt, membru conservator belgian al Parlamentului European, își propune să exercite presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului și a participa la negocieri de pace.

Cu toate acestea, propunerea ridică îngrijorări serioase în rândul oficialilor europeni, care avertizează asupra unor posibile represalii din partea Rusiei. Există temeri că Moscova ar putea răspunde printr-un val de apeluri împotriva Euroclear, instituția financiară cu sediul în Belgia, care deține cea mai mare parte a activelor rusești din Europa.

Îngrijorările cu privire la represalii au fost amplificate de faptul că mai multe entități rusești au depus deja 94 de procese în Rusia, solicitând compensații din partea Euroclear pentru activele blocate. Această mișcare ar putea afecta stabilitatea financiară, iar unele surse avertizează asupra unor posibile atacuri cibernetice din partea Rusiei împotriva instituțiilor financiare occidentale.

Cu toate acestea, susținătorii propunerii insistă că utilizarea acestor active ar putea aduce peste 200 de miliarde de euro pentru reconstrucția postbelică a Ucrainei. Cu o presiune tot mai mare din partea Statelor Unite, Regatului Unit și Canadei, țările G7 își propun să elaboreze o strategie coordonată, dar recunosc că explorează un „teritoriu necunoscut”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *