Piețele americane, în cădere din cauza inflației

Inflația din SUA a rămas neașteptat de ridicată luna trecută, veste care a dus Wall Street la cea mai rea zi din ultimii doi ani. Prețurile au crescut cu 8,3%, în 12 luni până în august, a anunțat Departamentul Muncii, mai peste nivelul de 8,1% la care se așteptau economiștii, notează BBC.

Inflația a fost în scădere de la 8,5% în iulie, datorită costurilor mai mici ale benzinei. Dar costurile alimentelor, locuințelor și îngrijirilor medicale au continuat să crească, dezamăgind investitorii. Indicele Dow Jones Industrial Average s-a prăbușit cu aproape 4%, S&P 500 a scăzut cu 4,3%, iar Nasdaq s-a prăbușit cu peste 5%. A fost cea mai abruptă zi de scăderi din iunie 2020.

Piața americană se prăbușește

Pentru președintele american Joe Biden, ale cărui cote de aprobare au scăzut sub 40% la începutul acestui an pe fondul îngrijorărilor legate de costul vieții, raportul a fost, de asemenea, un semn îngrijorător înaintea alegerilor naționale din noiembrie. Acestea vor determina dacă democrații lui Biden își vor menține controlul Congresului.

În timp ce ratingurile lui Biden și-au revenit ușor în ultimele săptămâni, pe măsură ce prețurile la benzină s-au diminuat, problema rămâne „una uriașă”, a declarat Chris Jackson, realizator de sondaje. Pentru un președinte cu cote de popularitate precum cele ale lui Biden, ca partidul său să câștige locuri în alegerile de la mijlocul mandatului ar fi fără precedent, a adăugat el.

„Americanii ne spun de luni de zile că este preocuparea numărul unu pe care o au și, pe bună dreptate sau nu, dau vina pe cel care conduce țara pentru acest lucru”, a declarat Jackson, vicepreședinte senior la firma de sondaje Ipsos.

Inflația în SUA a atins 9.1% la începutul verii

Inflația în SUA a atins un vârf de 9,1% în iunie, cea mai rapidă creștere înregistrată de la începutul anilor 1980. Ea a scăzut la 8,5% în iulie, ca urmare a scăderii prețurilor la benzină, reducându-se din nou luna trecută. Într-o declarație de marți, Joe Biden s-a concentrat asupra îmbunătățirii, spunând: „În general, prețurile au fost stabile în țara noastră, în aceste ultime două luni: aceasta este o veste binevenită pentru familiile americane, dar mai e mult de lucru încă”.

Vorbind cu reporterii în drum spre Delaware, președintele american a declarat că nu este îngrijorat de ultimul raport privind inflația.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *