Se bat în instanță pe brevetele vaccinurilor Covid

O nouă confruntare în instanță dintre gigantul american Pfizer și BioNTech – companie germană și rivalul lor de la Moderna, tot american, a început, astăzi, la o instanță din Londra, scrie Hotnews.ro.

Cele două companii, Pfizer și BioNTech, au cerut instanței, în septembrie 2022, revocarea brevetelor Moderna pentru tehnologia ARN mesager. Moderna a ripostat câteva zile mai târziu, intentând propriul proces în care acuză Pfizer că a copiat tehnologia ARN mesager de la ea.

Moderna susține că a brevetat tehnologia ARN mesager între 2010 și 2016, cu mult înaintea pandemiei de COVID-19 și cere despăgubiri raportate la numărul de vaccinuri anti-Covid vândute de Pfizer/BioNTech.

De cealaltă parte, Pfizer și BioNTech susțin că Moderna și-a fundamentat brevetele de vaccinuri pe baza unor cercetări terțe.

Anul trecut, Pfizer a obținut venituri de 11,2 miliarde de dolari din vânzarea dozelor ale vaccinului său anti-Covid numit Comirnaty, în timp ce vaccinul Spikevax a adus Moderna 6,7 miliarde de dolari.

Cifrele sunt edificatoare pentru miza procesului de la Londra.

Pfizer, BioNTech și Moderna sunt implicate toate în acțiuni juridice paralele din Germania, Olanda, Belgia și Statele Unite, precum și la Oficiul European pentru Brevete, însă majoritatea acestora au fost suspendate.

Alianţa Pfizer-BioNTech şi Moderna au fost printre primele companii farmaceutice din lume, alături de grupul britanic AstraZeneca, care au lansat pe piaţă vaccinuri Covid.

Cele două companii americane şi cea germană folosesc tehnologia avangardistă denumită ARN mesager, în timp ce producătorul britanic a optat pentru formulă clasică a vaccinurilor.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *