Pfizer și BioNTech demarează acțiuni judiciare împotriva Ungariei pentru neplata a 3 milioane de doze de vaccin COVID-19

Publicația POLITICO a dezvăluit că Pfizer, împreună cu partenerul său BioNTech, au inițiat proceduri judiciare împotriva guvernului maghiar în luna ianuarie a acestui an, solicitând plata a 3 milioane de doze de vaccin COVID-19 în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro. Purtătorul de cuvânt al Pfizer a confirmat acțiunea, subliniind că discuțiile cu guvernul de la Budapesta continuă și că procesul este intentat la o instanță belgiană.

Conflictul a luat amploare încă din noiembrie 2022, când Ungaria a anunțat Pfizer că nu va efectua plățile către companie, atribuind această decizie conflictului din Ucraina.

Într-un episod similar, Pfizer a demarat o acțiune judiciară împotriva Poloniei, care a refuzat livrarea a 60 de milioane de doze în aprilie 2022, invocând presiuniea financiară generată de fluxul mare de refugiați ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Marți, Tribunalul francofon de primă instanță din Bruxelles a organizat prima audiere în cadrul procesului Pfizer împotriva Poloniei, stabilind amânarea acestuia până la data de 30 ianuarie.

Aceste acțiuni legale se adaugă la numărul în creștere al litigiilor în cadrul Uniunii Europene legate de achiziționarea vaccinurilor COVID-19. În România, procurorii DNA au decis să-l pună oficial sub urmărire penală pe fostul premier Florin Cîțu în cadrul „Dosarului Vaccinurilor” acuzat fiind, împreună cu doi foști miniștrii ai sănătății, că au achiziționat prea multe doze de vaccin, generând un prejudiciu de peste 1 miliard de euro.

De asemenea, New York Times a intentat un proces împotriva Comisiei Europene pentru refuzul de a dezvălui mesajele text menționate într-un interviu din aprilie 2021 cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen. În octombrie anul trecut, Parchetul European a anunțat deschiderea unei investigații cu privire la achiziționarea de vaccinuri, fără a preciza pe cine vizează.

Facebook

Comentarii

42 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *