Pfizer dublează prețul pentru Paxlovid: Cât va costa noul tratament antiviral împotriva COVID-19?

Pfizer a anunțat o majorare semnificativă a prețului de listă al medicamentului său antiviral Paxlovid, utilizat pentru a reduce riscul de COVID-19 sever, la aproape 1.400 de dolari, mai mult decât dublu față de prețul plătit în timpul fazei de urgență a pandemiei, care era de aproximativ 530 de dolari. Această schimbare a fost dezvăluită printr-o scrisoare adresată farmaciilor și clinicilor, iar Wall Street Journal a fost prima publicație care a raportat noul preț.

Într-o discuție cu investitorii, directorul general al Pfizer, Albert Bourla, a anticipat creșterea prețului Paxlovidului pe măsură ce medicamentul trece de la distribuția guvernamentală la piața comercială, la sfârșitul acestui an. Totuși, valoarea exactă nu fusese comunicată până la apariția scrisorii.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Pfizer, majorarea prețului se bazează pe valoarea pe care medicamentul o aduce pacienților, furnizorilor și sistemelor de sănătate, contribuind la reducerea spitalizărilor și deceselor cauzate de COVID-19.

O analiză de cost-eficiență efectuată de organizația non-profit The Institute for Clinical and Economic Review a estimat că valoarea Paxlovidului se situează între 563 și 906 dolari pentru un ciclu de tratament.

Prețul de listă nu reprezintă costul final pe care pacienții și asiguratorii îl vor plăti, deoarece acesta va fi negociat cu intermediarii în beneficii farmaceutice (PBM). Cu toate acestea, există preocupări privind transparența reducerilor și discounturilor, care pot influența costurile generale ale asistenței medicale în SUA.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *