Petrolul rusesc: China și India iau locul Germaniei

                Importurile de petrol ale Chinei și India din Rusia au crescut în urma sancțiunilor internaționale impuse Rusiei în mai. Volumul importurilor din Rusia al celor mai populatre state ale lumii le-au depășit pe cele ale Germaniei.

                În timp ce Rusia a încetat să mai publice detalii despre comerțul său exterior, datele vamale chineze pentru luna mai, publicate săptămâna aceasta, au arătat că importurile de țiței din Rusia au atins un nivel record.

                Majoritatea livrărilor de petrol rus către Asia sunt transportate pe cale maritimă. În ciuda încercării Occidentului de a împiedica Rusia să folosească acest tip de transport internațional, ca parte a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni, scutirile acordate în special Greciei au însemnat o anulare a efortului Uniunii de a împiedica exporturile de petrol ale Rusiei pe mare.

                Din aceste cauze, importurile Chinei și Indiei au crescut cu 55% în luna mai față de aceeași lună a anului precedent.

                China a importat aproximativ 8,42 milioane de tone de petrol din Rusia în luna mai, au arătat datele Administrației Generale a Vămilor (GAC) din China, față de 7,82 milioane de tone de petrol din Arabia Saudită în aceeași perioadă. China este cea mai mare piață a Rusiei pentru țiței din 2016.

                Vânzările de țiței către India au crescut și ele: această țară a cumpărat de șase ori mai mult petrol rusesc din martie până în mai, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Anamaria Kopornyai Toth

Facebook

Comentarii