Peste jumătate din români consideră că ţara merge în direcţie greşită

Mai mult de jumătate dintre români consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită, în principal din cauza modului în care este guvernată, indică un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, care relevă că procentul pesimiştilor este în scădere faţă de septembrie 2023, când era aproape 70%. Peste o treime consideră că direcţia în care se îndreaptă ţara este bună, pentru cei mai mulţi principalul criteriu fiind acela că viaţa lor s-a îmbunătăţit, scrie News.ro.

34.9% dintre români cred că România se îndreaptă într-o direcţie bună, în timp ce 56.3% sunt pesimişti în legătură cu viitorul ţării. 8.9% reprezintă ponderea non-răspunsurilor.

Cred în proporţii mai mari decât media că ţara merge într-o direcţie bună: votanţii PSD şi ai PNL,  tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educaţie superioară, cei inactivi potenţial activi şi cei cu venituri ridicate. Sunt pesimişti în legătură cu viitorul ţării mai ales: votanţii AUR şi ai USR, persoanele cu educaţie primară, cei cu vârsta între 45 şi 59 de ani, gulerele gri şi cei cu un venit redus.

41.2% dintre cei optimişti cu privire la direcţia ţării cred că principalul motiv pentru această evoluţie îl reprezintă faptul că viaţa lor s-a îmbunătăţit. 24.7% menţionează starea economiei ţării, iar 23.9% modul în care este guvernată ţara.  4.1%  aleg alt motiv, iar 6% nu ştiu sau nu răspund.

”Motivul direcţiei greşite indicat de aproape două treimi dintre pesimişti este modul în care este guvernată ţara, în timp ce 23,1% indică starea economiei ţării şi doar 8% faptul că viaţa lor s-a înrăutăţit”, afirmă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *