Mii de copii ucraineni, mutați forțat în Belarus

Peste 2.400 de copii ucraineni, cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani, au fost relocați în 13 centre din Belarus de la începutul invaziei ruse în Ucraina, conform unei cercetări publicate joi de Universitatea Yale și citată de news.ro.

Cercetarea realizată de Laboratorul de Cercetare Umanitară de la Școala de Sănătate Publică din Yale, finanțat de Departamentul de Stat al SUA, a scos la iveală cele mai ample constatări cu privire la presupusul rol al Belarusului în programul rusesc de relocare a copiilor ucraineni.

Raportul detaliază că acești copii au fost transportați din cel puțin 17 orașe din regiunile ucrainene Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, subliniind o practică continuă în acest sens.

Peste 2.000 de copii au fost identificați de către Yale ca fiind transportați la centrul pentru copii Dubrava din regiunea Minsk din Belarus între septembrie 2022 și mai 2023, în timp ce 392 de copii au fost duși în alte 12 unități.

Raportul subliniază că efortul sistematic al Rusiei de a identifica, colecta, transporta și reeduca copiii din Ucraina a fost facilitat de Belarus. Colaborarea dintre guvernul rus și regimul din Belarus a fost crucială în coordonarea și finanțarea deplasării copiilor din Ucraina ocupată de Rusia către Belarus.

Transporturile către Belarus prin Rusia au fost stabilite între președintele rus Vladimir Putin și liderul belarus Aleksander Lukașenko, conform raportului. Lukașenko a aprobat utilizarea instituțiilor de stat pentru transport și finanțarea acestora. Odată ajunși în Belarus, copiii au fost supuși pregătirii militare și reeducării.

În martie, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin, acuzându-l de crime de război pentru deportarea ilegală a sute de copii din Ucraina. Procurorii ucraineni investighează deportările ca un posibil genocid conform Convenției privind genocidul. Până în prezent, nu este clar câți dintre copiii identificați de cercetare au rămas în Belarus, iar autoritățile ruse și belaruse au refuzat să comenteze aceste acuzații.

Facebook

Comentarii

81 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *