Conform autorităților italiene, peste 1.200 de migranți fără acte au sosit în Italia în ultimele 24 de ore.
Migranții, care provin din mai multe țări din Asia, Africa și Orientul Mijlociu, au aterizat în porturile din Sicilia. Oficialii spun că 674 de persoane au fost salvate și cinci cadavre recuperate dintr-o barcă de pescuit supraaglomerată în largul coastei Calabriei.
Alte 522 de persoane au fost salvate de pe aproximativ 15 bărci și au fost aduse sâmbătă la Lampedusa.
Bărcile plecaseră din Libia și Tunisia. Lampedusa este unul dintre principalele porturi de sosire pentru cei care doresc să ajungă în Europa. Printre cei salvați se numără migranți din Afganistan, Pakistan, Sudan, Etiopia și Somalia.
Presa italiană relatează o creștere dramatică a debarcărilor în ultimele câteva săptămâni care a copleșit centrul de imigrație al insulei. Potrivit agenției de presă Ansa, în prezent în centru se află circa 1.184 de persoane, mult peste capacitatea sa de 350 de persoane.
Mediterana este una dintre cele mai periculoase rute pentru migrația clandestină. Potrivit Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), aproximativ 3.231 de persoane au fost înregistrate ca morți sau dispărute în Marea Mediterană și Atlanticul de nord-vest în 2021.
Mulți dintre cei care traversează această rută periculoasă fac acest lucru la bordul unor nave improvizate furnizate de diferiți traficanți de persoane. Migranții sunt adesea abandonați în mijlocul mării odată ce aceste bărci eșuează.
Debarcările au loc înaintea unor alegeri aprig disputate din Italia, sondajele de opinie sugerând că „Frații Italiei” un partid de extremă dreapta ar putea câștiga suficiente locuri pentru a conduce o coaliție de dreapta.
Giorgia Meloni, liderul partidului, s-a angajat să pună capăt migrației. În trecut, aceasta â a provocat controverse, susținând o blocare a coastei libiene, pentru a opri lansarea contrabandiştilor către coasta italiană.
În fiecare an, Garda de Coastă și organizațiile non-guvernamentale salvează sute de oameni care au nevoie de ajutor pe rutele maritime.
Anamaria Kopornyai-Toth