UE amenință cu tăierea fondurilor pentru Ungaria. Budapesta promite că-și va respecta angajamentele față de Bruxelles

Comisia Europeană a recomandat duminică suspendarea unei finanțări de aproximativ 7,5 miliarde de euro pentru Ungaria, din cauza corupției, acesta fiind primul caz de acest fel în rândul celor 27 de țări ale UE.

UE vrea să reducă finanțarea pentru Ungaria

„Este vorba despre încălcări ale statului de drept care compromit utilizarea și gestionarea fondurilor UE”, a declarat comisarul european pentru buget, Johannes Hahn. „Nu putem concluziona că bugetul UE este suficient de protejat”.

El a evidențiat nereguli sistemice în legile privind achizițiile publice din Ungaria, garanții insuficiente împotriva conflictelor de interese, deficiențe în ceea ce privește urmărirea penală eficientă și lipsuri în alte măsuri de combatere a corupției. Hahn a declarat că forul UE recomandă suspendarea a aproximativ o treime din fondurile de coeziune prevăzute pentru Ungaria din bugetul comun al blocului pentru 2021-27.

Cele 7,5 miliarde de euro în cauză echivalează cu 5% din PIB-ul estimat al Ungariei pe 2022. Țările UE au acum la dispoziție până la trei luni pentru a lua o decizie cu privire la această propunere. Hahn a declarat că cea mai recentă promisiune a Ungariei de a răspunde criticilor UE a fost un pas semnificativ în direcția bună, dar trebuie să se traducă în continuare în noi legi și acțiuni practice înainte ca blocul să fie liniștit.

Ministrul Dezvoltării de la Budapesta, Tibor Navracsics, responsabil pentru negocierile cu UE, a răspuns imediat că Ungaria își va respecta toate cele 17 angajamente asumate față de Comisia Europeană pentru a evita pierderea oricărei finanțări din partea UE.

„Ungaria nu și-a luat angajamente pentru a păcăli Comisia”, a declarat Navracsics într-o conferință de presă. „Ne-am luat angajamente despre care știm că pot fi puse în aplicare și nu ne vom confrunta cu o pierdere de fonduri.”

Facebook

Comentarii

60 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *