Pentru impulsionarea agendei București – Chișinău

Vizita ministrului de Externe, Ramona Mănescu, la Chișinău vizează aprofundarea cooperării bilaterale în proiectele prioritare din domeniile energetic, al telecomunicațiilor, finanțelor publice și protecției mediului. Vizita programată la șantierul gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău indică o preocupare specială pentru această investiție strategică a companiei Transgaz. Iar dialogurile ministrului român cu premierul Maia Sandu și cu omologul moldovean Nicolae Popescu sunt menite să impulsioneze efectiv agenda bilaterală.

Demarate în mai anul acesta, lucrările pentru tronsonul Ungheni – Chișinău (120km) sunt menite să conecteze Republica Moldova la sistemul energetic românesc și, implicit, să contribuie la apropierea efectivă de UE, în paralel cu reducerea dependenței de Rusia. Diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, respectiv diminuarea impactului presiunilor geopolitice reprezintă o necesitate, mai ales o dată cu punerea în practică a planurilor Rusiei de a evita tranzitul de gaze către UE pe teritoriul Ucrainei, prin construirea gazoductelor Nord Stream 2 și Turkish Stream.

După finalizarea, în 2014, a tronsonului Iași – Ungheni, lucrările pe segmentul moldovenesc au trenat ani de zile, în mod păgubos pentru cetățenii și statul de peste Prut, menținuți în condiția de prizonieri energetici ai Gazprom.

O vizită, așadar, a șefei diplomației române, ce traduce în fapt viziunea strategică articulată a Bucureștiului pentru nodul vital al securității energetice în regiune.

Facebook

Comentarii

81 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *