Patriarhul Rusiei cere armistițiu de Crăciunul ortodox pe rit vechi

Liderul spiritual al Rusiei, Patriarhul Kirill, a cerut joi încetarea focului în Ucraina, în timpul Crăciunului ortodox pe rit vechi, sărbătorit în această săptămână de ambele țări.

Pilon al regimului Putin, Kirill, în vârstă de 75 de ani, a susținut valorile religioase conservatoare și războiul Kremlinului în Ucraina. După invazia rusă, Patriarhul a menționat adesea importanța acestor acțiuni militare în predicile sale. Printre altele, acesta a justificat motivele invaziei ruse și i-a îndemnat pe ruși să se „mobilizeze spiritual”.

Cu toate acestea, Kiril a cerut semnarea unui armistițiu cu ocazia Crăciunului ortodox: „Eu, Kirill, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, fac un apel către toate părțile implicate în conflict, la încetarea focului și la stabilirea unui armistițiu de Crăciun de pe 6 ianuarie până pe 7 ianuarie la ora 00:00, pentru ca oamenii ortodocși să poată participa la slujbe în Ajunul Crăciunului și în ziua Nașterii Domnului”, a scris acesta pe site-ul oficial al bisericii.

Apelul a venit în timp ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că ar fi periculos să subestimăm ambițiile de război ale Rusiei și ale președintelui Vladimir Putin în Ucraina. „Au arătat o mare disponibilitate de a tolera pierderile și suferința”, a declarat Stoltenberg la o conferință de afaceri în Norvegia. „Nu avem niciun indiciu că președintele Putin și-a schimbat planurile și obiectivele în Ucraina. Așa că este periculos să subestimezi Rusia”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *