Partidul lui Orban: Lege pentru „protecția suveranității naționale”

Partidul Fidesz condus de premierul ungar Viktor Orban a depus marți un proiect de lege în parlamentul Ungariei, vizând „protecția suveranității naționale” pentru a contracara ceea ce denumește „ingerința politică nejustificată” din partea unor persoane sau grupuri străine.

Inițiativa legislativă vine în contextul intensificării campaniei partidului înaintea alegerilor pentru Parlamentul European și într-un moment în care Viktor Orban poartă un război de 13 ani cu Uniunea Europeană cu privire la respectarea drepturilor democratice în Ungaria.

Conform proiectului de lege, se propune înființarea unei autorități separate, responsabile cu explorarea și monitorizarea riscurilor de interferență politică, cu dreptul de a recomanda modificări ale reglementărilor existente. În plus, proiectul prevede pedepse cu închisoarea de până la trei ani pentru finanțarea externă acordată partidelor sau grupurilor care candidează la alegeri.

„Suveranitatea Ungariei este afectată, iar securitatea națională este în pericol, dacă puterea politică ajunge în mâinile unor persoane sau organizații dependente de orice putere, organizație sau persoană străină”, se arată în proiectul de lege.

Proiectul urmează să fie supus dezbaterii parlamentare înainte de a fi aprobat definitiv.

Proiectul de lege, propus pentru prima dată în septembrie, coincide cu o campanie de defăimare a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu un sondaj cu tentă anti-UE privind politicile Uniunii, inclusiv finanțarea pentru Ucraina și discuțiile privind aderarea acestei țări la UE.

Facebook

Comentarii

65 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *