Partidul Fidesz începe demersurile pentru blocarea aderării Ucrainei la UE

Partidul Fidesz, aflat la putere în Ungaria și condus de premierul Viktor Orbán, a înaintat o rezoluție Parlamentului Ungariei prin care solicită guvernului să se opună sprijinirii începerii discuțiilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană (UE). Această inițiativă survine în contextul summitului european programat să aibă loc săptămâna viitoare, unde liderii UE ar trebui să decidă cu privire la negocierile cu Ucraina.

În luna noiembrie, Comisia Europeană a publicat un raport care includea recomandarea de a începe negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, subliniind progresele acestor țări candidat. Cu toate acestea, Partidul Fidesz afirmă că discuțiile privind aderarea Ucrainei la UE ar trebui să se desfășoare pe baza unui consens între statele membre, iar în prezent, susțin că „nu există condiții pentru asta”.

Recent, Viktor Orbán i-a transmis președintelui Consiliului European, Charles Michel, solicitarea de a evita începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la summitul UE din 14-15 decembrie. Orbán a mers chiar mai departe, amenințând că va perturba lucrările reuniunii, care vor aborda și subiectul sprijinului financiar pentru Kiev.

Premierul maghiar consideră „nefondată, dezechilibrată și nerealistă” propunerea Comisiei Europene de a acorda Ucrainei asistență macrofinanciară în valoare de 50 de miliarde de euro pe o perioadă de 4 ani. El susține că este necesară o nouă abordare, bazată pe „realitățile politice și financiare din țările membre”, care va implica „eforturi și timp suplimentar”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *