Parteneriatul SUA-India: Biden dă șah Chinei și Rusiei

„Statele Unite şi India şi-au reafirmat hotărârea de a contracara orice încercare de a submina unilateral sistemul multilateral” – se arată în comunicatul comun Biden-Modi, după dialogul de joi, de la Casa Albă.

Premierul indian Narendra Modi a lăudat, la Washington,”noua energie” a parteneriatului cu Statele Unite. Cu ocazia primei sale vizite de stat în Statele Unite, Modi a anunțat planuri pentru o cooperare mai strânsă în domeniile apărării, explorării spaţiale, semiconductorilor și metalelor strategice.

Preşedintele Biden, preocupat să strângă legăturile cu India pentru a face faţă Chinei, a lăudat, la conferinţa de presă comună, o relaţie bilaterală care este „mai puternică, mai strânsă şi mai dinamică ca niciodată”, transmite Agerpres.

Cei doi lideri au subliniat, în comunicat, importanţa „ordinii internaţionale bazate pe reguli”, afirmând că „ordinea globală contemporană a fost construită pe principiile Cartei ONU, dreptului internaţional şi respectului pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a statelor”.

Poziții comune privind Ucraina și Pacific

Președinții SUA și Indiei – fără a menționa explicit Rusia și China – „şi-au exprimat profunda îngrijorare faţă de conflictul din Ucraina şi au deplâns consecinţele sale umanitare teribile şi tragice”, menţionând „impactul serios şi în creştere al războiului asupra sistemului economic global, inclusiv asupra securităţii alimentare, a combustibilului şi energiei şi a lanţurilor critice de aprovizionare”. Ambele ţări au promis „continuarea asistenţei umanitare pentru poporul Ucrainei” şi „au convenit asupra importanţei reconstrucţiei post-conflict în Ucraina”.

Totodată, cei doi lideri „şi-au reiterat angajamentul de durată pentru o regiune India-Pacific liberă, deschisă, incluzivă, paşnică şi prosperă, cu respect pentru integritatea teritorială şi suveranitatea şi drept internaţional”, exprimând în acelaşi timp „îngrijorarea faţă de acţiunile coercitive şi tensiunile în creştere” şi opoziţia faţă de „acţiunile destabilizatoare sau unilaterale care urmăresc să schimbe statu-quo-ul prin forţă”.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *