Parlamentul European critică agresiunea Chinei față de Taiwan

Membrii Parlamentului European au susținut cu o majoritate covârșitoare o rezoluție care condamnă agresiunea Chinei împotriva Taiwanului și au declarat că „acțiunile provocatoare” ale Beijingului trebuie să aibă consecințe asupra relațiilor cu Uniunea Europeană.

Afirmând că Uniunea Europeană și Taiwanul sunt „parteneri cu mentalități similare” care aderă la valorile „libertății, democrației, drepturilor omului și statului de drept”, rezoluția a fost adoptată joi de 424 de parlamentari, cu 14 voturi împotrivă și 46 de abțineri.

Parlamentul European condamnă acțiunile Chinei

Rezoluția dură a afirmat că, între 4 și 10 august, China și-a intensificat „intimidarea militară de lungă durată împotriva Taiwanului”, care a inclus lansarea a 11 rachete balistice, dintre care cel puțin cinci au trecut deasupra insulei. De asemenea, China a pus în aplicare o blocadă eficientă a spațiului aerian și maritim al Taiwanului în timpul exercițiilor și a efectuat un puternic atac cibernetic împotriva sectorului privat și a autorităților de stat din Taiwan, se arată în rezoluție.

Rachetele balistice chinezești lansate în timpul exercițiului au aterizat în zona economică exclusivă a Japoniei, notează rezoluția, adăugând că acțiunile agresive ale Chinei în regiunea largă au adus-o în dispută cu mai multe alte țări.

Republica Populară Chineză „s-a comportat agresiv într-o [zonă] vastă din Indo-Pacific și a exercitat diferite grade de coerciție militară sau economică, ceea ce a dus la dispute cu vecini precum Japonia, India, Filipine și Australia”, se arată în rezoluție. Parlamentul European este „convins că acțiunile provocatoare ale RPC împotriva Taiwanului și în Marea Chinei de Sud trebuie să aibă consecințe asupra relațiilor UE-China și că trebuie luată în considerare posibilitatea de a elabora planuri de contingență”, adaugă rezoluția.

Forțele chineze au organizat exerciții militare lângă Taiwan

Forțele chineze au organizat zile întregi de exerciții militare aeriene și maritime în strâmtoarea Taiwan în luna august, după ce președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, și o delegație a Congresului au vizitat insula autoguvernată. Taiwanul trăiește de zeci de ani sub amenințarea constantă a unei invazii din partea Chinei, care revendică insula guvernată democratic ca parte a propriului teritoriu, pe care să îl cucerească într-o zi, cu forța dacă este necesar.

Rezoluția Parlamentului European a exprimat, de asemenea, simpatie și sprijin pentru Japonia și a făcut apel la țările democratice din regiune să se opună „atacurilor cu sabie” ale Chinei împotriva Taiwanului, deoarece pacea și stabilitatea regională sunt în interesul tuturor.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *