Parlamentul turc votează marți cererea de aderare a Suediei la NATO

Parlamentul Turciei se pregătește să voteze marți cererea Suediei privind aderarea la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Suedia a depus cererea sa de aderare după invazia Rusiei în Ucraina din 2022, într-un context marcat de tensiuni geopolitice crescânde.

Cu toate că la momentul depunerii cererii, Turcia s-a opus vehement, acuzând Stockholmul de adăpostirea unor activiști kurzi pe care Ankara îi consideră teroriști, semnele recente indică o schimbare de atitudine.

Se anticipază că, dacă Parlamentul turc va ratifica aderarea Suediei, acest vot va reprezenta un moment de referință atât pentru Suedia, cât și pentru NATO, semnalând o schimbare în dinamica alianței. Aceasta ar constitui o victorie semnificativă pentru liderul turc, președintele Recep Tayyip Erdoğan, care a reușit să obțină măsuri punitive din partea Suediei împotriva unor grupuri, inclusiv militanți kurzi, pe teritoriul său.

Nu în ultimul rând, președintele Erdoğan a corelat aderarea Suediei cu furnizarea de către Statele Unite a avioanelor de luptă F-16 către Turcia.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *